Smetanová polévka připravená z růžičkové kapusty, uzené slaniny a dalších ingrediencí.
Ingredience:
400 g | růžičkové kapusty |
100 g | uzené slaniny |
50 g | másla |
200 ml | smetany |
1 lžíce | hladké mouky |
1 ks | cibule |
3 ks | stroužků česneku |
1 l | masového vývaru |
mletý kmín | |
mletý pepř | |
sůl | |
voda |
Postup:
1. Slaninu nakrájenou na drobné kostičky, osmažíme, přidáme oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané, nadrobno nakrájené stroužky česneku a vše dohromady osmahneme, osolíme a okmínujeme
2. Přidáme kapustu, chvíli ji podusíme, zalijeme masovým vývarem a z másla i mouky uděláme světlou jíšku, kterou rozmícháme v malém množství vody a polévku zahustíme
3. Smetanu nejdříve promícháme s jednou naběračkou horké polévky, pak vše vlijeme do hrnce a důkladně povaříme.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.