REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z pečených rajčat s rýžovými chipsy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept od Pavla Berkyho, světoznámého československého návrháře, který našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Polévka připravená podle jeho receptu se servíruje spolu s rýžovými chipsy, rovněž připravenými v domácích podmínkách.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce:
Polévka:
1 kgrajčat
100 gčerstvé bazalky
50 gzázvoru
50 gmásla
500 mlzeleninového vývaru
4 ksmrkve
2 ksstroužky česneku
2 ksčervené cibule
balsamicový ocet
olivový olej
voda
pepř
sůl
Chipsy:
150 grýže
čerstvé bylinky a semínka dle chuti
rostlinný olej
voda
sůl

Postup:

Polévka:

  1. Rajčata překrojíme a dáme na plech. Pokapeme olivovým olejem, balsamicem a osolíme. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 250 stupňů a pečeme přibližně 25 minut.
  2. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme očištěnou a nakrájenou cibuli spolu se zázvorem. Osmažíme a přidáme očištěnou nakrájenou mrkev spolu s česnekem. Zeleninu orestujeme a přidáme upečená rajčata spolu se šťávou, kterou při pečení rajčata pustila. Přidáme 500 ml zeleninového vývaru a asi 2 dcl vody. Osolíme a přivedeme k varu. Polévku vaříme až je mrkev zcela měkká.
  3. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Odstavíme z ohně, ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a chilli papričkou.
  4. Polévku podáváme spolu s rýžovými chipsy a případně můžeme dochutit bylinkovým olejem. Dobrou chuť!

Rýžové chipsy:

  1. Rýži nasypeme do hrnce a zalijeme půl litrem vody. Osolíme a přivedeme k varu. Rýži vaříme klasickým způsobem do změknutí až rozvaření. Po uvaření by nám pořád měla zůstat v hrnci voda.
  2. Rýži scedíme a slitou vodu si odložíme. Následně uvařenou rýži přendáme do kuchyňského mixéru, přidáme asi 6 lžic vody ve které se rýže vařila a mixujeme až do kompaktní hmoty, která by měla připomínat lepkavou kaši. Jestli je kaše příliš hustá, můžeme přidat více vody a mixovat dál.
  3. Po rozmixování hmotu pomocí gumové stěrky rozetřeme na pečící papír na tloušťku přibližně 3 mm. Dáme do trouby vyhřáté na 80 stupňů a sušíme přibližně 40 – 50 min.
  4. Po vysušení vytáhneme z trouby a necháme chvilku vychladnout.
  5. Kompaktní plát rýžového těsta nařežeme nebo natrháme na menší kousky a smažíme v rozehřátém oleji do křupava. Trvá to jen pár sekund.
  6. Po usmažení necháme chipsy okapat na papírovém ubrousku.
  7. Bylinky a semínka nasekáme nadrobno a posypeme jimi připravené chipsy.
Doporučení:

Pavel Berky navrhl, kromě jiného, krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len. Celý článek zde: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Poznámka:

Podívejte se také na web Pavla Berkyho, link zde: www.pavelberky.com

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy