Recept od Pavla Berkyho, světoznámého československého návrháře, který našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Polévka připravená podle jeho receptu se servíruje spolu s rýžovými chipsy, rovněž připravenými v domácích podmínkách.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce: | |
Polévka: | |
1 kg | rajčat |
100 g | čerstvé bazalky |
50 g | zázvoru |
50 g | másla |
500 ml | zeleninového vývaru |
4 ks | mrkve |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | červené cibule |
balsamicový ocet | |
olivový olej | |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Chipsy: | |
150 g | rýže |
čerstvé bylinky a semínka dle chuti | |
rostlinný olej | |
voda | |
sůl |
Postup:
Polévka:
- Rajčata překrojíme a dáme na plech. Pokapeme olivovým olejem, balsamicem a osolíme. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 250 stupňů a pečeme přibližně 25 minut.
- V hrnci rozpustíme máslo a přidáme očištěnou a nakrájenou cibuli spolu se zázvorem. Osmažíme a přidáme očištěnou nakrájenou mrkev spolu s česnekem. Zeleninu orestujeme a přidáme upečená rajčata spolu se šťávou, kterou při pečení rajčata pustila. Přidáme 500 ml zeleninového vývaru a asi 2 dcl vody. Osolíme a přivedeme k varu. Polévku vaříme až je mrkev zcela měkká.
- Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Odstavíme z ohně, ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a chilli papričkou.
- Polévku podáváme spolu s rýžovými chipsy a případně můžeme dochutit bylinkovým olejem. Dobrou chuť!
Rýžové chipsy:
- Rýži nasypeme do hrnce a zalijeme půl litrem vody. Osolíme a přivedeme k varu. Rýži vaříme klasickým způsobem do změknutí až rozvaření. Po uvaření by nám pořád měla zůstat v hrnci voda.
- Rýži scedíme a slitou vodu si odložíme. Následně uvařenou rýži přendáme do kuchyňského mixéru, přidáme asi 6 lžic vody ve které se rýže vařila a mixujeme až do kompaktní hmoty, která by měla připomínat lepkavou kaši. Jestli je kaše příliš hustá, můžeme přidat více vody a mixovat dál.
- Po rozmixování hmotu pomocí gumové stěrky rozetřeme na pečící papír na tloušťku přibližně 3 mm. Dáme do trouby vyhřáté na 80 stupňů a sušíme přibližně 40 – 50 min.
- Po vysušení vytáhneme z trouby a necháme chvilku vychladnout.
- Kompaktní plát rýžového těsta nařežeme nebo natrháme na menší kousky a smažíme v rozehřátém oleji do křupava. Trvá to jen pár sekund.
- Po usmažení necháme chipsy okapat na papírovém ubrousku.
- Bylinky a semínka nasekáme nadrobno a posypeme jimi připravené chipsy.
Pavel Berky navrhl, kromě jiného, krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len. Celý článek zde: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně
Poznámka:Podívejte se také na web Pavla Berkyho, link zde: www.pavelberky.com