REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z pečeného květáku, mrkve a pórku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka z upečeného květáku spolu s česnekem, nakrájené zeleniny a koření, servírovaná rozmixovaná na jemný krém spolu s kousky květáku, ozdobená kopečkem nastrouhané mrkve, snítky bylinek a smaženým hráškem.


Ingredience:
1,5 lzeleninového vývaru
3 ksmrkve
2-3 ksstroužky česneku
1/2 kspórku
2-3 lžíceslunečnicového oleje
1 lžícemásla
1 lžičkasladké mleté papriky
mletý černý pepř
citronová šťáva
sůl
Na ozdobu:
část nastrouhané mrkve, snítky bylinek, smažený hrášek (těstovinová zavářka do polévek)

Postup:
  1. Květák rozděláme na růžičky, důkladně ho propláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, stroužky česneku oloupeme, obojí dáme na plech, pokapeme olejem, osolíme, posypeme paprikou
  2. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 30 minut
  3. Mrkev oškrábeme, nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na tenká kolečka
  4. V hrnci rozpustíme máslo, zakápneme ho trochou oleje, přidáme pórek a tak 2/3 nastrouhané mrkve, zbytek si necháme na ozdobu, zamícháme, po chvíli přilijeme vývar, polévku přivedeme k varu
  5. Jakmile bude polévka vařit, dáme do ní 1/2 množství upečeného květáku a upečené stroužky česneku, společně vše vaříme 20 minut
  6. V této fázi polévku sundáme ze zdroje tepla a ručním tyčovým mixérem ji rozmixujeme na hladký krém
  7. Hrnec vrátíme zpět na zdroj tepla, do polévky přidáme zbytek květáku, ochutnáme ji, dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí, ještě krátce vše povaříme
  8. Jednotlivé porce polévky zdobíme kopečkem nastrouhané mrkve, lístky bylinek a smažený hrášek.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy