REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z pečeného květáku, mrkve a pórku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka z upečeného květáku spolu s česnekem, nakrájené zeleniny a koření, servírovaná rozmixovaná na jemný krém spolu s kousky květáku, ozdobená kopečkem nastrouhané mrkve, snítky bylinek a smaženým hráškem.


Ingredience:
1,5 lzeleninového vývaru
3 ksmrkve
2-3 ksstroužky česneku
1/2 kspórku
2-3 lžíceslunečnicového oleje
1 lžícemásla
1 lžičkasladké mleté papriky
mletý černý pepř
citronová šťáva
sůl
Na ozdobu:
část nastrouhané mrkve, snítky bylinek, smažený hrášek (těstovinová zavářka do polévek)

Postup:
  1. Květák rozděláme na růžičky, důkladně ho propláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, stroužky česneku oloupeme, obojí dáme na plech, pokapeme olejem, osolíme, posypeme paprikou
  2. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 30 minut
  3. Mrkev oškrábeme, nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na tenká kolečka
  4. V hrnci rozpustíme máslo, zakápneme ho trochou oleje, přidáme pórek a tak 2/3 nastrouhané mrkve, zbytek si necháme na ozdobu, zamícháme, po chvíli přilijeme vývar, polévku přivedeme k varu
  5. Jakmile bude polévka vařit, dáme do ní 1/2 množství upečeného květáku a upečené stroužky česneku, společně vše vaříme 20 minut
  6. V této fázi polévku sundáme ze zdroje tepla a ručním tyčovým mixérem ji rozmixujeme na hladký krém
  7. Hrnec vrátíme zpět na zdroj tepla, do polévky přidáme zbytek květáku, ochutnáme ji, dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí, ještě krátce vše povaříme
  8. Jednotlivé porce polévky zdobíme kopečkem nastrouhané mrkve, lístky bylinek a smažený hrášek.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy