REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z pečeného květáku, mrkve a pórku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka z upečeného květáku spolu s česnekem, nakrájené zeleniny a koření, servírovaná rozmixovaná na jemný krém spolu s kousky květáku, ozdobená kopečkem nastrouhané mrkve, snítky bylinek a smaženým hráškem.


Ingredience:
1,5 lzeleninového vývaru
3 ksmrkve
2-3 ksstroužky česneku
1/2 kspórku
2-3 lžíceslunečnicového oleje
1 lžícemásla
1 lžičkasladké mleté papriky
mletý černý pepř
citronová šťáva
sůl
Na ozdobu:
část nastrouhané mrkve, snítky bylinek, smažený hrášek (těstovinová zavářka do polévek)

Postup:
  1. Květák rozděláme na růžičky, důkladně ho propláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, stroužky česneku oloupeme, obojí dáme na plech, pokapeme olejem, osolíme, posypeme paprikou
  2. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 30 minut
  3. Mrkev oškrábeme, nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na tenká kolečka
  4. V hrnci rozpustíme máslo, zakápneme ho trochou oleje, přidáme pórek a tak 2/3 nastrouhané mrkve, zbytek si necháme na ozdobu, zamícháme, po chvíli přilijeme vývar, polévku přivedeme k varu
  5. Jakmile bude polévka vařit, dáme do ní 1/2 množství upečeného květáku a upečené stroužky česneku, společně vše vaříme 20 minut
  6. V této fázi polévku sundáme ze zdroje tepla a ručním tyčovým mixérem ji rozmixujeme na hladký krém
  7. Hrnec vrátíme zpět na zdroj tepla, do polévky přidáme zbytek květáku, ochutnáme ji, dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí, ještě krátce vše povaříme
  8. Jednotlivé porce polévky zdobíme kopečkem nastrouhané mrkve, lístky bylinek a smažený hrášek.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy