REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z pečeného květáku, mrkve a pórku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka z upečeného květáku spolu s česnekem, nakrájené zeleniny a koření, servírovaná rozmixovaná na jemný krém spolu s kousky květáku, ozdobená kopečkem nastrouhané mrkve, snítky bylinek a smaženým hráškem.


Ingredience:
1,5 lzeleninového vývaru
3 ksmrkve
2-3 ksstroužky česneku
1/2 kspórku
2-3 lžíceslunečnicového oleje
1 lžícemásla
1 lžičkasladké mleté papriky
mletý černý pepř
citronová šťáva
sůl
Na ozdobu:
část nastrouhané mrkve, snítky bylinek, smažený hrášek (těstovinová zavářka do polévek)

Postup:
  1. Květák rozděláme na růžičky, důkladně ho propláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, stroužky česneku oloupeme, obojí dáme na plech, pokapeme olejem, osolíme, posypeme paprikou
  2. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 30 minut
  3. Mrkev oškrábeme, nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na tenká kolečka
  4. V hrnci rozpustíme máslo, zakápneme ho trochou oleje, přidáme pórek a tak 2/3 nastrouhané mrkve, zbytek si necháme na ozdobu, zamícháme, po chvíli přilijeme vývar, polévku přivedeme k varu
  5. Jakmile bude polévka vařit, dáme do ní 1/2 množství upečeného květáku a upečené stroužky česneku, společně vše vaříme 20 minut
  6. V této fázi polévku sundáme ze zdroje tepla a ručním tyčovým mixérem ji rozmixujeme na hladký krém
  7. Hrnec vrátíme zpět na zdroj tepla, do polévky přidáme zbytek květáku, ochutnáme ji, dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí, ještě krátce vše povaříme
  8. Jednotlivé porce polévky zdobíme kopečkem nastrouhané mrkve, lístky bylinek a smažený hrášek.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy