mléčné, krémové
Teplé gaspacho
Teplé gaspacho se hodí jako detoxikační pokrm. Jde o polévku z rajčat, masitých paprik, okurky, cibule a česneku.
Tomatová polévka s těstovinami
Rajčatová nebo tomatová? V tomto případě je to úplně jedno. Název přece není nejdůležitější. Za všechno hovoří chuť. A tu má tato polévka, která může nahradit i hlavní chod, téměř nepopsatelnou. Veškeré suroviny použité ve správném poměru hrají dokonalou symfonii. U receptu sice uvádíme rozpis na 6 porcí, ale až ochutnáte, nemusí vám stačit ani celý hrnec.
Vajíčková polévka
Jednoduchá polévka připravená z uvařených brambor a vývaru, ve kterém se brambory vařily, pórku, jarní cibulky, mléka, na kostičky pokrájených vajec uvařených natvrdo a koření, servírovaná zahuštěná jíškou.
Valašská zelňačka
Polévka z kysaného zelí, brambor, koření a klobásky, zahuštěná smetanou rozmíchanou s hladkou moukou.
Vánoční houbová polévka
Na másle podušené houby povařené ve vývaru z kostí spolu s kořenovou zeleninou.
Velikonoční polévka se špenátem, šunkou a sýrem
Polévka vhodná třeba na Zelený čtvrtek – špenát, modrý sýr a šunka spolu se smetanou v jednom talíři. Podávané s natvrdo vařeným vajíčkem.
Velikonoční polévka šmigrustovka
Šmigru-co? Pokud jste ještě neslyšeli o velikonoční polévce šmigrustovce, věřte, že si ji pro příště zapamatujete. Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek. Veselé Velikonoce, úspěšnou koledu a dobrou chuť!
Vydatná fazolková polévka
Polévka se zelených fazolových lusků, zakysané smetany, cibule, jíšky, brambor, uzeného masa nebo slaniny …
Zelená polévka
Na Zelený velikonoční čtvrtek se hodí například i tato jarní polévka plná vitamínů, která je opravdu pěkně zelená. Servíruje se ozdobená zakysanou smetanou.
Zeleninová polévka
Smetanově nažloutlá polévka jemné vůně a chuti.
Zeleninová polévka s bramborem
Bramborová polévka s vložkou zmrazené zeleniny, ochucená česnekem a majoránkou, zjemněná mlékem.
Zeleninová polévka s jogurtem
Polévka z mrkve, chřestu, česneku, bazalkového pesta a jogurtu, zdobrená čerstvými bylinkami.
Zeleninový krém s červenou řepou v hlavní roli
Nevíte si rady, jak řepu v kuchyni využít a napadá vás snad jen tradiční zavařování v sladkokyselém nálevu nebo poměrně náročná příprava boršče? Věřte, že z řepy se dá vařit velmi snadno a rychle, ale také chutně, což by vám potvrdili i prvotřídní šéfkuchaři. V mžiku z ní můžete vykouzlit například tuto chutnou polévku.
Zelná polévka
Bílá až smetanově nažloutlá polévka typické vůně a chuti po kysaném zelí a bramborách.
Zelná polévka II.
Polévka z kysaného zelí, klobásy, uzeného masa a dalších ingrediencí.
Zelná polévka z kysaného zelí
Paprikově narůžovělá polévka přiměřeně nakyslé chuti.
Zelňačka s bramborami a klobásou
Polévka z kysaného zelí, brambor, žampionů, cibule, koření a smetany.
Žampiónová krémová polévka
Rozmixovaná houbová polévka zjemněná smetanou, servírovaná s opečenými kostičkami rohlíku, ozdobená plátky orestovaných žampionů a petrželkou.
Žampionový krém s pórkem
Polévka s restovanými plátky žampionů a nakrájeným pórkem. Nakonec rozmixovaná a zjemněná smetanou ke šlehání.
Žampiónový krém se špenátovými bagetkami
Polévka ze žampionů, smetany a dalších ingrediencí, servírovaná s plátky opečené bagety, zapečené pod grilem spolu s dochuceným špenátem.
reklama