REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

mléčné, krémové

Teplé gaspacho

Teplé gaspacho se hodí jako detoxikační pokrm. Jde o polévku z rajčat, masitých paprik, okurky, cibule a česneku.

Tomatová polévka s těstovinami

Rajčatová nebo tomatová? V tomto případě je to úplně jedno. Název přece není nejdůležitější. Za všechno hovoří chuť. A tu má tato polévka, která může nahradit i hlavní chod, téměř nepopsatelnou. Veškeré suroviny použité ve správném poměru hrají dokonalou symfonii. U receptu sice uvádíme rozpis na 6 porcí, ale až ochutnáte, nemusí vám stačit ani celý hrnec.

Vajíčková polévka

Jednoduchá polévka připravená z uvařených brambor a vývaru, ve kterém se brambory vařily, pórku, jarní cibulky, mléka, na kostičky pokrájených vajec uvařených natvrdo a koření, servírovaná zahuštěná jíškou.

Valašská zelňačka

Polévka z kysaného zelí, brambor, koření a klobásky, zahuštěná smetanou rozmíchanou s hladkou moukou.

Vánoční houbová polévka

Na másle podušené houby povařené ve vývaru z kostí spolu s kořenovou zeleninou.

Velikonoční polévka se špenátem, šunkou a sýrem

Polévka vhodná třeba na Zelený čtvrtek – špenát, modrý sýr a šunka spolu se smetanou v jednom talíři. Podávané s natvrdo vařeným vajíčkem.

Velikonoční polévka šmigrustovka

Šmigru-co? Pokud jste ještě neslyšeli o velikonoční polévce šmigrustovce, věřte, že si ji pro příště zapamatujete. Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek. Veselé Velikonoce, úspěšnou koledu a dobrou chuť!

Vydatná fazolková polévka

Polévka se zelených fazolových lusků, zakysané smetany, cibule, jíšky, brambor, uzeného masa nebo slaniny …

Zelená polévka

Na Zelený velikonoční čtvrtek se hodí například i tato jarní polévka plná vitamínů, která je opravdu pěkně zelená. Servíruje se ozdobená zakysanou smetanou.

Zeleninová polévka

Smetanově nažloutlá polévka jemné vůně a chuti.

Zeleninová polévka s bramborem

Bramborová polévka s vložkou zmrazené zeleniny, ochucená česnekem a majoránkou, zjemněná mlékem.

Zeleninová polévka s jogurtem

Polévka z mrkve, chřestu, česneku, bazalkového pesta a jogurtu, zdobrená čerstvými bylinkami.

Zeleninový krém s červenou řepou v hlavní roli

Nevíte si rady, jak řepu v kuchyni využít a napadá vás snad jen tradiční zavařování v sladkokyselém nálevu nebo poměrně náročná příprava boršče? Věřte, že z řepy se dá vařit velmi snadno a rychle, ale také chutně, což by vám potvrdili i prvotřídní šéfkuchaři. V mžiku z ní můžete vykouzlit například tuto chutnou polévku.

Zelná polévka

Bílá až smetanově nažloutlá polévka typické vůně a chuti po kysaném zelí a bramborách.

Zelná polévka II.

Polévka z kysaného zelí, klobásy, uzeného masa a dalších ingrediencí.

Zelná polévka z kysaného zelí

Paprikově narůžovělá polévka přiměřeně nakyslé chuti.

Zelňačka s bramborami a klobásou

Polévka z kysaného zelí, brambor, žampionů, cibule, koření a smetany.

Žampiónová krémová polévka

Rozmixovaná houbová polévka zjemněná smetanou, servírovaná s opečenými kostičkami rohlíku, ozdobená plátky orestovaných žampionů a petrželkou.

Žampionový krém s pórkem

Polévka s restovanými plátky žampionů a nakrájeným pórkem. Nakonec rozmixovaná a zjemněná smetanou ke šlehání.

Žampiónový krém se špenátovými bagetkami

Polévka ze žampionů, smetany a dalších ingrediencí, servírovaná s plátky opečené bagety, zapečené pod grilem spolu s dochuceným špenátem.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy