Pór zahradní neboli pórek všichni známe, ale často na něj zapomínáme. Místo toho upřednostňujeme příbuznou zeleninu, jako je např. cibule, česnek nebo jarní cibulka. Přitom tato aromatická rostlinka obsahuje řadu vitaminů (A, C, E a betakaroten), minerálů a antioxidantů. Má málo kalorií a podporuje trávení a imunitu. Na pórku si můžete pochutnat třeba v naší polévce! Nebojte se použít i jeho zelené konce, které jsou bohatší na vitaminy než bílý střed. Recept pozdvihne ztracené vejce, které také prověří vaše kuchařské umění.
Ingredience:
Počet porcí: 4 | |
1 ks | velký pórek |
1 ks | cibule |
2 ks | velké brambory |
600 ml | zeleninového vývaru |
150 ml | smetany ke šlehání 33 % |
100 g | másla |
čerstvě mletý pepř | |
sůl | |
Ztracená vejce: | |
4 ks | vejce |
4 lžíce | octa |
1-1,5 l | pitné vody |
Postup:
- Na rozpuštěném másle restujte pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud zelenina nezměkne.
- Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut.
- Rozmixujte dohladka a osolte a opepřete dle chuti.
- Podávejte se ztraceným vejcem, které připravíte ve vodním víru vroucí vody se lžící octa.
Vybírejte vejce podle kódu na skořápce. Ale pozor, informace na obalu a skořápce nejsou stejné! Každá z nich totiž obsahují rozdílné informace.
Poznámka:Recept k článku: Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu. Text i foto: akademiekvality.cz
Pórková polévka s uzeným lososem
Rajčatová polévka s bazalkou, chilli a kokosovým mlékem