REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

z hub, s houbami


Ragú ze smržů

Na másle zpěněná pokrájená cibule, čerstvé jarní houby, rajčata, paprika a petrželka. Dušené s vývarem a vínem, okořeněné tymiánem.

Rizoto s čirůvkami

Na podzim rostou chutné a zdraví prospěšné čirůvky. U houbařů nejoblíbenější je například čirůvka fialová, či čirůvka dvoubarvá. Vyzkoušejte je použít v rizotu, překvapí jemnou chutí a příjemnou vůní v pokrmu.

Rizoto s houbami

Rizoto z orestovaných hub, rýže a dalších ingrediencí, po uvaření promíchané se strouhaným sýrem.

Rizoto s jidášovým uchem

Kousky kuřecího masa, jidášova ucha a dalších ingrediencí promíchané s vařenou rýží, servírované posypané nastrouhaným sýrem.

Rizoto s kačenkami (smrži)

Snadno připravené rizoto s minimem surovin. Základ tvoří jarní houba kačenka česká, kterou kromě rýže doplňuje máslo, pažitka, pepř a sůl. Stejně tak lze připravit rizoto ze smržů.

Rizoto se sírovcem

Mladé plodnice sírovce jsou výborné především obalené jako řízek. Lze je však úspěšně použít i do guláše, rizota, či na salát.

Rizoto se šťavnatkami

Šťavnatky jsou podzimní houby, které jsou ceněny pozdním růstem. Většinou vyrůstají po prvních mrazících, které jim nevadí.

Rizoto se žampióny

Rizoto připravené z rýže, žampiónů, másla, cibule, slaniny a dalších ingrediencí, servírované posypané nastrouhaným sýrem.

Rizoto z černé rýže s podtrnkami

Indiánská černá rýže vlastně není klasická rýže, ale semeno vodní trávy. Vaří se o něco déle než rýže, tak 40 minut. Vyzkoušeli jsme připravit toto vegetariánské rizoto s momentálně rostoucí chutnou houbou závojenkou podtrnkou, kterou ale můžete nahradit například klasickými žampiony.

Rychlá houbová polévka s koprem

Polévka vonící čerstvými houbami a koprem. S brambry povařenými ve vývaru, zahuštěná domácí jíškou, zjemněná smetanou.

Ryzce na asijský způsob

Ryzce mají pikantní kořeněnou chuť, proč z nich tedy nezkusit něco netradičního, například je můžeme upravit na asijský způsob.

Ryzce z trouby

Celé klobouky ryzců opečené na pánvi, nebo jen na sucho opečené na plotně, patří k houbařské klasice. Starší plodnice bývají ale někdy červivé, tak proč je důkladně neokrájet a čisté proužky ryzců místo orestování například neupéct společně s cibulí a slaninou v troubě.

Ryzec syrovinka na topinkách

Na pánvi na oleji orestované proužky z ryzců smíchané s orestovanými proužky vepřového masa, obojí podušené spolu spolu se zeleninou. Směs dochucená kečupem, worcesterem, solí a kmínem a teplá servírovaná na topinkách.

Ryzec syrovinka pečený na tálku

Tuhle houbu sbírali už naši předkové. Pastevci ji opékali navlečenou spolu s cibulí a slaninou nad ohněm, babičky ji pak pekly na sucho na kamnech.

Ryzec syrovinka s anglickou slaninou

Na pánvi na slanině a cibuli podušené plátky syrovinky, ke konci doplněné anglickou slaninou a ochucené kořením.

Řízky z vatovce (pýchavky)

Vatovec, jinak také pýchavka obrovská, je výtečná houba která se hodí především usmažená jako řízky. Lze ji také připravit minutkově nebo použít do směsí, ale jako řízky je prostě nepřekonatelná!

Řízky ze hřibů

K úpravě hub podle tohoto receptu používáme zdravé, nerozmočené klobouky hřibů alespoň o průměru 10 cm. Výtečný na řízky je hřib smrkový, dubový a křemenáč, jdou však použít i jiné hřibovité houby, které mají tvrdší klobouky.

Řízky ze sírovce

Když je sírovec žlutooranžový mladý, dužnina uvnitř žlutá a nůž zajede do dužniny jako do másla, dají se z něho připravit chutné řízky, které chutí připomínají kuřecí maso.

Řízky ze sírovce žlutooranžového

Povařené plátky sírovce, obalené v klasickém trojobalu a usmažené dozlatova.

Selská omeleta s houbami

Na pánvi na oleji zprudka opečené kostičky vařených brambor, plátky hub a proužky zeleniny, směs nakonec zapečená spolu s vejci.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.