Všechny druhy pýchavek jsou jedlé, pokud mají v mládí uvnitř bílou dužninu, nesmí začít žloutnout. Tyto mladé bílé plodnice jsou velmi chutné a dají se připravit jako mozeček. Musíme je ovšem oloupat, obal bývá tuhý.
Ingredience:
500 g | mlaých pýchavek (pýchavka obecná, palicovitá, dlabaná) |
4 ks | vejce |
1 ks | větší cibule |
1 ks | čevené masité papriky |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Pýchavky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky
2. Na oleji podusíme cibuli, přidáme pokrájenou papriku a pýchavky, vše dusíme do měkka
3. Nakonec do směsi rozklepneme 4 vejce a promícháme, počkáme, až vejce ztuhnou
4. Pokrm dle chuti osolíme a opepříme, podáváme teplý s čerstvým pečivem.
Autor receptu: Dalibor Marounek