REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ragú ze smržů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Spařené půlky smržů, podušené na cibulce zalité hovězím vývarem, po zredukování omáčka zahuštěná jíškou a dochucená červeným vínem a smetanou.


Ingredience:
300 gsmržů
0,5 lhovězího vývaru
2 dlsmetany
1 dlčerveného vína
hladká mouka
muškátový květ
tymián
máslo
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Smrže očistíme, rozkrojíme na polovinu a spaříme vařící vodou a necháme okapat
2. Cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme ji na másle, přidáme smrže, zalijeme hovězím vývarem, osolíme, opepříme. dochutíme tymiánem a dusíme pod pokličkou asi 20 minut
3. Sundáme pokličku a vývar zredukujeme na polovinu
4. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, do ragú přidáme jíšku, zalijeme smetanou, červeným vínem a povaříme 5 minut (omáčka musí mít krémovou konzistenci)
5. Nakonec pokrm dochutíme špetkou muškátového květu, případně dosolíme, chuť můžeme ještě zjemnit lžičkou másla.

Doporučení:

Podáváme například s rýží vařenou v kurkumě. Příprava jíšky viz recept: Jíška.

Poznámka:

Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy