restované, opečené na sucho, nebo na tuku
Bedla na kmíně
Na oleji orestované klobouky bedel dochucené kmínem, mletým pepřem a solí.
Bedly v koření
Na pánvi v oleji a sádle ochuceném kořením opečené klobouky bedel, servírované na krajících čerstvého chleba.
Bělolanýž na slanině
Jedná se o starý pastýřský recept, známé je využití bělolanýže spíše jako koření do pokrmů. Nezkušení houbaři mohou zaměnit bělolanýž za některý druh pestřeců, které jsou jedovaté!
Čína z václavek
Na pánvi orestované, povařené, pak v těstíčku marinované, václavky spolu se zeleninou.
Čínská směs s líhou klubčitou
Mezi praktickými houbaři nedoceněná a také málo známá houba je právě líha klubčitá, z které je tento recept.
Hlíva na asijský způsob
Oběd připravený do 30 minut! Jde o směs hub, sterilovaných zelených fazolek, cibule a masité papriky, vše nakrájené na kousky a zprudka orestované na pánvi, dochucené česnekem, zázvorem, chilli, teriyaky a sójovou omáčkou. Směs servírovaná navršená na uvařené čínské nudle, ozdobená sezamovými semínky.
Hlíva ústřičná s kuskusem
Netradiční, chuťově výborný pokrm z receptáře pana Marounka.
Holubinky na přírodní způsob
Holubinka namodralá, mandlová či nazelenalá patří k nejchutnějším holubinkám. Skvělé jsou například jejich opečené klobouky na přírodní způsob.
Houbové bramboráčky
Z podušených hub, syrových brambor, mouky, vejce a dalších surovin připravená směs, ta usmažená v lívanečníku ve formě bramboráčků.
Houbové placky
Palačinkové těstíčko promíchané s podušenými houbami a šunkou, usmažené na pánvi na tuku ve tvaru placek.
Houbové škvarky
Malé kousky masitých hub opečené na sádle, dochucené kmínem, pepřem a solí.
Houbový bramborák
Jedna z variant na chutné bramboráky připravené z čerstvých hub, brambor, hladké mouky, česneku, vejce a koření.
Houby na čínský způsob
Pikantní úprava hub s tvrdší a pevnou konzistencí. Vhodná na tento recept je například hlíva, václavky, líhy.
Hřiby na slanině
Takto připravenou orestovanou, poté podušenou směs z hub a zeleniny, servírujeme teplou s pečivem. Směs skvěle chutná i na topince.
Knedlíky s houbami a vejci
Když rostlo málo hub, letošní rok je toho místy příkladem, naše babičky houbovou smaženici nastavovaly a to krupicí, kroupami, či uvařenými brambory, prostě co dům dal. Oblíbené pak byly také houskové knedlíky, ty mohou být spolu s houbami a vejci servírované jak na oběd, tak na večeři, jen stačí si s nimi v kuchyni trochu pohrát. :D
Na pánvi opečené ryzce s cibulí a slaninou
Na tuhle pochoutku jsou ideální ryzce pravé (borové), smrkové, také ryzec syrovinka (viz. náš atlas hub), které rostou od srpna až do října.
Omeleta s houbami
Vaječné omelety plněné směsí z hub a kobásy.
Omelety plněné houbami
Omelety plněné houbami a špenátem, servírované přelité jogurtovou omáčkou.
Palačinky s liškami
Palačinky potřené ochucenou zakysanou smetanou a pokladené orestovanými houbami.
Pikantní ryzce na topinkách
Pokrájené ryzce na proužky opečené spolu se slaninou, cibulí a paprikou nadchnou každého milovníka této pikantní houby.
- 1
- 2
- Následující
reklama