Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

restované, opečené na sucho, nebo na tuku

Bedly na kmíně

Na oleji orestované klobouky bedel dochucené kmínem, mletým pepřem a solí, servírované spolu s čerstvým chlebem.

Bedly v koření

Na pánvi v oleji a sádle ochuceném kořením opečené klobouky bedel, servírované na krajících čerstvého chleba.

Bělolanýž na slanině

Jedná se o starý pastýřský recept, známé je využití bělolanýže spíše jako koření do pokrmů. Nezkušení houbaři mohou zaměnit bělolanýž za některý druh pestřeců, které jsou jedovaté!

Čína z václavek

Na pánvi orestované, povařené, pak v těstíčku marinované, václavky spolu se zeleninou.

Čínská směs s líhou klubčitou

Mezi praktickými houbaři nedoceněná a také málo známá houba je právě líha klubčitá, z které je tento recept.

Hlíva na asijský způsob

Oběd připravený do 30 minut! Jde o směs hub, sterilovaných zelených fazolek, cibule a masité papriky, vše nakrájené na kousky a zprudka orestované na pánvi, dochucené česnekem, zázvorem, chilli, teriyaky a sójovou omáčkou. Směs servírovaná navršená na uvařené čínské nudle, ozdobená sezamovými semínky.

Hlíva ústřičná s kuskusem

Netradiční, chuťově výborný pokrm z receptáře pana Marounka.

Holubinky na přírodní způsob

Holubinka namodralá, mandlová či nazelenalá patří k nejchutnějším holubinkám. Skvělé jsou například jejich opečené klobouky na přírodní způsob.

Houbové bramboráčky

Z podušených hub, syrových brambor, mouky, vejce a dalších surovin připravená směs, ta usmažená v lívanečníku ve formě bramboráčků.

Houbové placky

Palačinkové těstíčko promíchané s podušenými houbami a šunkou, usmažené na pánvi na tuku ve tvaru placek.

Houbové škvarky

Malé kousky masitých hub opečené na sádle, dochucené kmínem, pepřem a solí.

Houbový bramborák

Jedna z variant na chutné bramboráky připravené z čerstvých hub, brambor, hladké mouky, česneku, vejce a koření.

Houby na čínský způsob

Pikantní úprava hub s tvrdší a pevnou konzistencí. Vhodná na tento recept je například hlíva, václavky, líhy.

Hřiby na slanině

Takto připravenou orestovanou, poté podušenou směs z hub a zeleniny, servírujeme teplou s pečivem. Směs skvěle chutná i na topince.

Knedlíky s houbami a vejci

Když rostlo málo hub, letošní rok je toho místy příkladem, naše babičky houbovou smaženici nastavovaly a to krupicí, kroupami, či uvařenými brambory, prostě co dům dal. Oblíbené pak byly také houskové knedlíky, ty mohou být spolu s houbami a vejci servírované jak na oběd, tak na večeři, jen stačí si s nimi v kuchyni trochu pohrát. :D

Na pánvi opečené ryzce s cibulí a slaninou

Na tuhle pochoutku jsou ideální ryzce pravé (borové), smrkové, také ryzec syrovinka (viz. náš atlas hub), které rostou od srpna až do října.

Omeleta s houbami

Vaječné omelety plněné směsí z hub a kobásy.

Omelety plněné houbami

Omelety plněné houbami a špenátem, servírované přelité jogurtovou omáčkou.

Palačinky s liškami

Palačinky potřené ochucenou zakysanou smetanou a pokladené orestovanými houbami.

Pikantní ryzce na topinkách

Pokrájené ryzce na proužky opečené spolu se slaninou, cibulí a paprikou nadchnou každého milovníka této pikantní houby.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.