REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čínská směs s líhou klubčitou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mezi praktickými houbaři nedoceněná a také málo známá houba je právě líha klubčitá, z které je tento recept.


Ingredience:
500 glíhy klubčité
250 gmladých zelených fazolek
2 ksčervené papriky
2 ksvejce
1 kskořen zázvoru
1 kspórku
1 dclbílého vína
sojová omáčka
solamyl
česnek
pepř
olej
sůl

Postup:

1. Z 2 vajec, 2 lžic solamylu, 1 dcl bílého vína, 1 lžičky strouhaného zázvoru, drceného česneku si připravíme marinádu, důkladně ji promícháme 2. Do marinády naložíme povařené houby a necháme v lednici alespoň 12 hodin marinovat
3. Druhý den na pánvi prudce houby orestujeme, dáme stranou
4. Čerstvé fazolky pokrájíme na 5 cm kousky a povaříme ve slané vodě do měkka, slijeme, necháme okapat
5. Pokrájíme cibuli, papriku a na pánvi podusíme do měkka, přidáme povařené fazolky, opečené houby, směs promícháme a dochutíme pepřem, solí, sojovou omáčkou, případně strouhaným zázvorem
6. Takto připravené houby servírujeme nejlépe s rýží.

Doporučení:

Líhy klubčité si v kuchyni cením, její plodnice vytvářejí až 2 kg velké trsy, houba má příjemnou chuť už za syrova, její plodnice jsou tuhé, pružné, masité, mladé plodnice jsou vhodné na zavaření, nebo do směsí, větší plodnice jsou skvělé pokrájené na plátky jako falešná dršťková polévka, nebo se hodí do masové směsi. Plodnice odkrajuji zhruba 2-3 cm pod kloboukem, třeně jsou pak příliš tuhé, u starších a dospělých plodnic odkrajuji jen klobouky.

Poznámka:

Autor receptu: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy