REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

z hub, s houbami


Guláš z václavek II.

V podzimních dnech vyráží václavky na mnoha místech ČR. Jde o velice chutnou houbu vhodnou do sladkokyselého nálevu, různých směsí, polévek, na falešné matjesy … fantastický z václavek je také guláš. Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Guláš ze pstřeně dubového

Na guláši ze pstřeně nás překvapí, že v guláši budou plavat malé houbičky. Vrstva rourek se během tepelné úpravy zvětší a utvoří nad kousky dužniny na pohled malé kloboučky.

Guláš ze smržů

Guláš připravený z nakrájených smržů, vývaru, červeného vína, cibule, sádla a koření.

Hlíva na asijský způsob

Oběd připravený do 30 minut! Jde o směs hub, sterilovaných zelených fazolek, cibule a masité papriky, vše nakrájené na kousky a zprudka orestované na pánvi, dochucené česnekem, zázvorem, chilli, teriyaky a sójovou omáčkou. Směs servírovaná navršená na uvařené čínské nudle, ozdobená sezamovými semínky.

Hlíva na čínský způsob

Oblíbená léčivá houba, hlíva ústřičná, jde připravit na mnoho způsobů. Kromě oblíbené dršťkové polévky, či řízků je zajímá třeba úprava jako klasická ,,čína po česku“. Proužky masa nahradíme proužky hlívy, pokrm se tak stane vhodný i pro vegetariány.

Hlíva na majoránce

Podle tohoto receptu upravená hlíva připomíná vepřové ledvinky a s rýží chutná opravdu skvěle. Pokrm připravený do 30 minut!

Hlíva po krkonošsku

Z hlívy, brambor a dalších ingrediencí vytvoříme těsto, usmažené na rozpáleném oleji ve formě placek.

Hlíva ústřičná dušená s česnekem

Orestované houby na cibulce, podušené.

Hlíva ústřičná jako řízek

Smažené houby v trojobalu, tak to jsou hlívové řízky. Skvělé jsou pak například s teplým bramborovým salátem.

Hlíva ústřičná na divoko

Dušené houby se zeleninou.

Hlíva ústřičná na smetaně

Podušené houby zalité smetanou.

Hlíva ústřičná s kuskusem

Netradiční, chuťově výborný pokrm z receptáře pana Marounka.

Hlíva ústřičná v pikantním těstíčku

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus začíná vyrážet. Patří k podzimním a  zimním druhům hub, které můžeme najít dokonce u v únoru. Nejčastěji roste je v lužních lesích na živých i mrtvých topolech, vrbách. V listnatých lesích dává přednost bukům. Pěstuje se i uměle a na trhu je celoročně.

Hlíva v pikantním těstíčku

V těstíčku z vejce, piva, mouky, sýra, worchestru, červené papriky, pepře a soli obalená, chvíli povařená a důkladně okapaná hlíva, usmažená dozlatava.

Hlíva v sýrovém obalu

Krátce povařené hlívy, okapané, nakrájené na plátky, obalené v mouce ochucené paprikou, zázvorem a nastrouhaným sýrem, ve vejcích a nakonec ve strouhance, usmažené dozlatova.

Hlívový guláš

Houbový guláš z hlívy ústřičné.

Hnojníky se zeleninou

Houba s nelichotivým názvem hnojník obecný patří paradoxně mezi velmi chutné houby. Konzumují se ale jen velmi mladé plodnice, které mají bílé lupeny, jakmile lupeny zčernají, stávají se nepoživatelnými. Vyskytuje se ve volné přírodě, také se pěstuje i průmyslově, ve velkém množství především v Asii, ale i v Evropě. Vyzkoušejte také tento jednoduchý recept na hnojníky podušené na pánvi spolu se zeleninou, určitě si pochutnáte.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.