REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

z hub, s houbami


Masáci v pikantní omáčce

Na tento recept použijeme mladé, tvrdé, uzavřené kloboučky muchomůrky růžovky, nožky použijeme třeba na polévku nebo do směsi.

Měšce plněné uzeným, bramborem a houbami

Z pečícího papíru vytvořené měšce naplněné směsí z uzeného masa, brambor, hub a dalších ingrediencí, upečené v troubě doměkka.

Muchomůrka růžovka (masák) na přírodní způsob

Muchomůrka růžovka patří k nejchutnějším houbám, někdy také mezi houbaři nazývaná perla kuchyně. Vynikající jsou z ní obalované řízky, ovšem velmi pikantní je opečená jen přírodně, na oleji nebo na sádle, chutí pak připomíná mořské ryby.

Na pánvi opečené ryzce s cibulí a slaninou

Na tuhle pochoutku jsou ideální ryzce pravé (borové), smrkové, také ryzec syrovinka (viz. náš atlas hub), které rostou od srpna až do října.

Obalovaná pýchavka dlabaná

Pýchavka dlabaná je další výborná jedlá pýchavka, která má ráda i sušší počasí. Za sucha tedy roste místy hojně. V lesích ji ovšem nehledejte, má ráda pastviny a sušší, nehnojené louky. Chuťově je stejná, jako klasický vatovec (pýchavka obrovská).

Omáčka z podtrnek

Podtrnky, podobně jako májovky, můžeme použít na omáčku. Někdo má raději omáčku z podtrnek, protože nejsou tak aromatické jako májovky. Vyzkoušejte tento náš osvědčený recept, určitě vám bude chutnat. Omáčku s podtrnkami podáváme s těstovinami, rýží nebo knedlíkem.

Omáčka z ryzců

Omáčka z pravých nebo smrkových ryzců, zahuštěná bílým jogurtem smíchaným s moukou.

Omeleta s houbami

Vaječné omelety plněné směsí z hub a kobásy.

Omeleta s pýchavkami

Mladé oloupané bílé pýchavky obecné, nebo také vatovec (pýchavka obrovská), lze použít i na přípravu chutné omelety vhodné jako teplá snídaně či večeře servírovaná s pečivem, případně jako oběd podávaný například s vařenými brambory.

Omelety plněné houbami

Omelety plněné houbami a špenátem, servírované přelité jogurtovou omáčkou.

Palačinky plněné špenátem

Slané palačinky plněné houbovou směsí, zapečené dvěma sýry.

Palačinky s liškami

Palačinky potřené ochucenou zakysanou smetanou a pokladené orestovanými houbami.

Papriky s houbovou nádivkou

Povařené papriky naplněné nádivkou z hub, cibule a dalších ingrediencí, v troubě zapečené.

Pečené hřiby po provensálsku

Plátky hřibů zprudka orestované na oleji, servírované pokladené směsí ze zbytků hub, strouhanky, česneku a jarní cibulky, ochucené citronovou šťávou.

Pečené syrovinky s brambory

Syrovinky pečené spolu s opečenými brambory a dalšími ingrediencemi.

Pečení ryzci

Kloboučky i nožky ryzců upečené v troubě na sádle ochucené solí a kmínem, servírované ozdobené petrželkou a libečkem, podávané s pečivem.

Perkelt z hlívy ústřičné

Na tento recept lze použít i jiné houby z lesa, například muchomůrky růžovky, mladé bedly, hříbky atd. Hlíva ústřičná je však dostupná každému a je v prodeji celoročně.

Perkelt z hub

Inspirace z Velké houbařské kuchařky – J. Podroužek (nakladatelství GEN 2005), v receptu byly použity muchomůrky růžovky. Houbový perkelt lze připravit i z jiných druhů hub.

Pikantní guláš ze pstřeně dubového

Pstřeň dubový, lidově volský jazyk, nebo také jelení jazyk, je vhodný na guláš. Jeho plodnice někdy bývají nakyslé, proto kostky pstřeně se nejprve marinují 12 hodin v mléce. Jinak jde o recept, variantu houbového guláše s debrecínskými párky a paprikou.

Pikantní houbová směs

Chutná směs z hub, anglické slaniny, masité papriky, cibule a česneku, podlitá kuřecím vývarem, chvíli podušená, dochucená majoránkou a dalším kořením.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.