REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

z hub, s houbami


Pikantní obalovaná pýchavka

Pýchavka (vatovec obrovský) nakrájená na plátky, obalená v mouce smíchané s paprikou, vejcích, nastrouhané nivě a eidamu, nakonec ve strouhance, usmažená dozlatova.

Pikantní ryzce na topinkách

Pokrájené ryzce na proužky opečené spolu se slaninou, cibulí a paprikou nadchnou každého milovníka této pikantní houby.

Plněné bedly

Vaječnou náplní ochucenou kromě jiného šunkou plněné mladé hlavičky bedel, zapečené v troubě hojně posypané strouhaným sýrem.

Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a salátem s kuskusem

Jen málokterá houba se u nás těší takové oblibě jako žampiony. Jejich příprava je snadná a můžete s nimi v kuchyni nebo na grilu doslova kouzlit: poslouží vám jako vynikající příloha, lehký předkrm nebo jako hlavní chod. Pokud se je rozhodnete grilovat, vybírejte vždy čerstvé a pevné houby větší velikosti, v opačném případě hrozí, že se vám při manipulaci rozpadnou. A to by byla škoda! S naším receptem si můžete připravit vlastní královskou hostinu, ve které kromě žampionů budou hrát důležitou roli i kvalitní slanina a modrý sýr.

Plněné houbové klobouky se sýrem

Klobouky bedel plněné směsí z hub, sýra, cibule, česneku, chleba, šunky a bylinek, v troubě zapečené.

Plněné růžovky (masáci)

Ochucené mleté maso nadité do uzavřených hlaviček masáků, v troubě upečené.

Plněné smrže

V troubě zapečené půlky smržů nadité masovo-sýrovou náplní, ozdobené sýrem, kroužky cibule a kousky rajčat, podlité bílým vínem.

Plněné zapékané smrže

Smrže naplněné masovou nádivkou, zapečené v troubě.

Plněné žampionové kloboučky

Žampiony plněné sýrovou směsí, obalené ve vejci a strouhance, usmažené dozlatova.

Plněné žampióny

Hlavičky žampiónů plněné sýrem.

Plněné žampiony II.

Hlavičky žampionů plněné směsí z tvarohu, šalotky, oliv, sušených rajčat, cukety, vejce a bazalky, v troubě zapečené.

Podtrnky na topinkách

Závojenka podtrnka patří k velmi chutným jarním houbám. Toto je jedna z možností, jak podtrnky upravit a servírovat. Na topinkách to byla naprosto špičková záležitost.

Pochoutka z ryzců

Na cibulovém základě podušené ryzce s uzeným, servírované s malými opečenými brambory.

Portobello burger

Klobouček velkého žampionu grilovaný na roštu grilu, servírovaný v opečené bulce potřené tatarskou omáčkou spolu s dalšími ingrediencemi.

Prejt z holubinek

Na houbový prejt jsou výborné právě holubinky. Ovšem připravit lze také z masáků, hřibů apod. Vyzkoušený recept, který chutná všem milovníkům hub.

Příprava hub dušením

Základní postup při dušení čerstvých hub na pánvi či v hrnci.

Pýchavky jako mozeček

Všechny druhy pýchavek jsou jedlé, pokud mají v mládí uvnitř bílou dužninu, nesmí začít žloutnout. Tyto mladé bílé plodnice jsou velmi chutné a dají se připravit jako mozeček. Musíme je ovšem oloupat, obal bývá tuhý.

Ragú z křemenáčů

Křemenáče jsou velmi oblíbené houby mez zkušenými houbaři především pro svoji tvrdou konzistenci, také nebývají červivé a tak přímo láká připravit z nich houbové ragú nebo houbový guláš.

Ragú ze sírovce (podle D. Marounka)

Mladé plodnice sírovce lze v kuchyni použít na mnoho způsobu. Právě ragú je ze sírovce skvělé. Uvařte si sírovce podle našeho receptu, jde o jeden z vyzkoušených receptů na využití této stále oblíbenější houby v kuchyni. Originální recept vášnivého mykologa pana Dalibora Marounka.

Ragú ze smržů

Spařené půlky smržů, podušené na cibulce zalité hovězím vývarem, po zredukování omáčka zahuštěná jíškou a dochucená červeným vínem a smetanou.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.