Ochucené mleté maso nadité do uzavřených hlaviček masáků, v troubě upečené.
Ingredience:
500 g | uzavřených muchomůrek růžovek (masáků) |
300 g | mletého vepřového masa |
100 g | strouhaného tvrdého sýru |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | vejce |
1 lžíce | nasekané pažitky |
máslo | |
pepř | |
sůl | |
nastrouhaná niva na posypání na závěr |
Postup:
- Klobouky omyjeme, odstraníme šupinky mokrou houbičkou nebo hadříkem, nožky vylomíme a najemno nasekáme.
- Mleté maso promícháme s nasekanými nožkami hub, přidáme strouhaný sýr, třený česnek, vejce, nasekanou 1 lžíci pažitky, okořeníme pepřem a osolíme.
- Směs důkladně promícháme a naplníme s ní klobouky hub.
- Do pekáče dáme lžíci másla, naskládáme naplněné klobouky a dáme péct do vyhřáté trouby na 190-200 °C, pečeme 25-30 minut.
- Ke konci posypeme nastrouhanou nivou a nechám už jen krátce nivu rozpustit.
- Upečené plněné růžovky podáváme s brambory, pečenými brambory, či hranolky atd.
Podobně lze naplnit mladé uzavřené klobouky bedel.
Poznámka:Autor receptu i fotografie: D. Marounek