Na houbový prejt jsou výborné právě holubinky. Ovšem připravit lze také z masáků, hřibů apod. Vyzkoušený recept, který chutná všem milovníkům hub.
Ingredience:
750 g | nadrobno nasekaných holubinek |
100 g | uvařených krup |
2 ks | housky |
2 ks | cibule |
mleté nové koření | |
strouhanka | |
majoránka | |
česnek | |
sádlo | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Očištěné holubinky nasekáme nadrobno, na sádle podusíme do měkka, ochutíme solí, kmínem, necháme vychladnout
- Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem
- K houbám přidáme uvařené kroupy, namočené housky, vše promícháme
- Směs ochutíme utřeným česnekem, mletým novým kořením, majoránkou, solí, pepřem
- Zapékací misky vymažeme sádlem, poprášíme strouhankou, dáme péct do vyhřáté trouby, až se na povrchu začne tvořit kůrčička, prejt vyjmeme z trouby.
Hotový houbový prejt podáváme například s kysaným zelím a vyslaněnými brambory.
Více o holubinkách v najdete v článcích zde:
- Letní houby – nejchutnější holubinky
- Atlas hub – Holubinky – úvodník
- 1.1.-31.12. Rok hub aneb kdy rostou?…
Text i foto: D. Marounek