REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

z hub, s houbami


Houby v leču

Jednoduchý recept na využití zeleniny ze zahrádky a lesních hub. Pro toho, kdo miluje lečo a různě upravenou houby to bude určitě velká dobrota.

Houby v pikantním těstíčku

Na přípravu tohoto receptu použijeme mladé, tvrdé kloboučky hříbků, holubinek nebo růžovek. Pokrm podáváme samostatně jako chuťovku k pivu, vínu, nebo jako samostatný pokrm spolu s hranolky, či jinak upravenými brambory a oblíbeným dresinkem, nebo tatarskou omáčkou.

Hovězí guláš s houbami

Kostky hovězího plecka podušené ve vývaru spolu s cibulí a dalšími surovinami. Guláš ke konci doplněný o pokrájené čerstvé houby.

Hovězí kostky na čirůvkách

Čirůvky jsou chutné aromatické houby na omáčky jak stvořené. K nejchutnějším podzimním druhům patří čirůvka dvoubarvá, fialová a zamlžená.

Hříbkové ragú

Hříbky podušené na cibulovém základě s vínem, smetanou a bylinkami, zjemněné zakysanou smetanou.

Hříbky na smetaně

Jedna z nejchutnějších příprav hřibu smrkového nebo dubového. V hotové omáčce krásně vynikne jejich jemná a lahodná chuť.

Hříbky v křenové omáčce

Poměrně jednoduchý, levný pokrm z vařených hub a hustější smetanové, sladkokyselé omáčky vonící po křenu. Lze podávat s rýží, brambory, těstovinami či houskovým knedlíkem.

Hřiby na rožni po selsku

Na grilovací jehly střídavě napíchané plátky hřibů, cibule, papriky, slaniny a osminky rajčat, potřené ochuceným olejem, na grilu grilované.

Hřiby na slanině

Takto připravenou orestovanou, poté podušenou směs z hub a zeleniny, servírujeme teplou s pečivem. Směs skvěle chutná i na topince.

Hubník

Zapečená kynutá pochoutka se spoustou hub, ale také s vajíčky, česnekem a petrželovou natí. Vynikající je s červenou řepou nebo kyselou okurkou.

Kačenky (smrže) s rýžovými těstovinami

Jednoduchý a přitom velmi chutný recept na využití jarních hub – kačenek nebo smržů. Jde o podušené houby spolu se zeleninou, zalité vínem, servírované s uvařenými rýžovými těstovinami.

Kačenky na smetaně

Na cibulce podušené kačenky, zalité smetanou a kuřecím vývarem, ochucené kořením, servírovaní spolu s vařenými těstovinami.

Kačenky v sýrové omáčce s těstovinami

Orestované, pak podušené houby zalité smetanou, ochucené nastrouhaným sýrem, servírované s vařenými těstovinami.

Kačenky ve smetanovo-sýrové omáčce

Takto upravené kačenky podáváme například s těstovinami, na talíři posypeme pažitkou. Podobně můžeme upravit smrže.

Karbanátky z hlívy

Usmažené karbanátky vypracované z hlívy ústřičné, vejce, rohlíku, česneku, hořčice a koření.

Karbanátky z kotrče

Kotrč je velmi chutná houba, známá především v kuchyni jako surovina na přípravu falešné dršťkové polévky. Ovšem dá se použít i jinak, například z ní lze připravit chutné karbanátky.

Knedlíky s houbami a vejci

Když rostlo málo hub, letošní rok je toho místy příkladem, naše babičky houbovou smaženici nastavovaly a to krupicí, kroupami, či uvařenými brambory, prostě co dům dal. Oblíbené pak byly také houskové knedlíky, ty mohou být spolu s houbami a vejci servírované jak na oběd, tak na večeři, jen stačí si s nimi v kuchyni trochu pohrát. :D

Knedlíky z masáků se zelím

Kulaté knedlíky s vložkou hub (muchomůrky růžovky), servírované zdobené opečenou cibulkou.

Lišky na smetaně

Lišky na smetaně, klasika staré dobré české houbařské kuchyně!

Májovky pečené s bůčkem (podle Dalibora Marounka)

Pikantní houbový pokrm, který chutná skvěle jen tak, s chlebem, nebo i s vařenými brambory. Místo májovek lze použít i jiné, menší tvrdé houby.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.