Jedna z nejchutnějších příprav hřibu smrkového nebo dubového. V hotové omáčce krásně vynikne jejich jemná a lahodná chuť.
Ingredience:
300-500 g | hřibu smrkového nebo dubového |
5 dl | hovězího vývaru (může být i kuřecí) |
3 dl | sladké smetany |
1 ks | cibule |
1 lžíce | nasekané petrželky |
citronová šťáva | |
hladká mouka | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na rozpáleném másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli spolu s rozsekanou petrželkou
2. Přidáme na plátky nakrájené houby, zakápneme citronovou šťávou a dusíme do měkka
3. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme vývarem a 10 minut povaříme
4. Nakonec vložíme podušené houby a zalijeme sladkou smetanou a dochutíme pepřem a solí.
Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.Příprava jíšky viz. recept: Jíška.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek