Inspirace z Velké houbařské kuchařky – J. Podroužek (nakladatelství GEN 2005), v receptu byly použity muchomůrky růžovky. Houbový perkelt lze připravit i z jiných druhů hub.
Ingredience:
600 g | menších klobouků masáků |
50 g | slaniny |
0,7 l | vývaru z kostí |
2 ks | červené masité papriky |
1 ks | cibule |
2 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | hladké mouky |
sladká mletá červená paprika | |
mletý pepř | |
pažitka | |
sádlo | |
kmín | |
sůl |
Postup:
- Stroupky z klobouků otřeme hadříkem, přepůlíme, větší klobouky rozčtvrtíme.
- Nakrájenou cibuli zpěníme na nakrájené slanině, přidáme houby, osolíme, okmínujeme, dusíme po pokličkou 10 minut.
- Přilijeme vývar, přidáme nakrájenou papriku, rajský protlak, přisypeme červenou papriku, dusíme dalších 10 minut.
- Na závěr zaprášíme moukou, dochutíme pepřem, solí.
- Na talíři posypeme nasekanou pažitkou, podáváme s chlebem, rýží, těstovinami, nebo knedlíkem.
Text i foto: D. Marounek