Na guláši ze pstřeně nás překvapí, že v guláši budou plavat malé houbičky. Vrstva rourek se během tepelné úpravy zvětší a utvoří nad kousky dužniny na pohled malé kloboučky.
Ingredience:
500 g | pstřeně dubového |
1 l | hovězího vývaru |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
1 ks | feferonky |
mletá sladká červená paprika | |
hladká mouka | |
sádlo | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Pstřeň opláchneme a nakrájíme na menší kostičky velké 2×2 cm, ty jsou ideální (starší plodnice bývají nakyslé a je třeba je pokrájené vymáčet v mléce alespoň 8 hodin)
2. Na rozpáleném sádle osmahneme cibuli dorůžova a přidáme nakrájený pstřeň, osolíme, přidáme červenou papriku, kmín, zalijeme vývarem a dusíme doměkka, zhruba 15-20 minut
3. Na závěr zaprášíme hladkou moukou a přidáme česnek, polovinu utřeme, polovinu nakrájíme na plátky, přidáme také nakrájenou feferonku (ideální jsou kozí rohy) a ještě 5 minut povaříme
4. Guláš podáváme z knedlíkem, rýží nebo chlebem.
Pstřeň dubový, lidově volský jazyk, roste právě v tuto dobu v teplejších doubravách u paty dubů nebo na pařezech. Starší plodnice bývají nakyslé a je třeba je pokrájené vymáčet v mléce alespoň 8 hodin. V kuchyni ho využijme například na přípravu guláše. Hodí se ale i do aspiků a salátů, napřed ovšem musí být povařený. Více o pstřeni dubovém najdete v našem atlase hub zde: Pstřeň dubový.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek