V podzimních dnech vyráží václavky na mnoha místech ČR. Jde o velice chutnou houbu vhodnou do sladkokyselého nálevu, různých směsí, polévek, na falešné matjesy … fantastický z václavek je také guláš. Rozhodně stojí za vyzkoušení!
Ingredience:
300 g | mladých václavek |
50 g | slaniny |
1 l | vývaru z kostí |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
1 lžíce | plnotučné hořčice |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | velké cibule |
sladká červená paprika | |
hladká mouka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Václavky spaříme vařící vodou a důkladně propláchneme, odstraníme tak z klobouku drobné šupinky, které vypadají v pokrmu nevzhledně
- Na sádle necháme zesklovatět slaninu, přidáme cibuli, lehce osmahneme, zaprášíme sladkou paprikou, hladkou moukou, promícháme, zasmahneme, zalijeme vývarem
- Přidáme hlavičky václavek, větší kolem 3-5 cm přepůlíme, osolíme, opepříme, vaříme na mírném ohni 10 minut, až houby změknou
- Přidáme rajský protlak, plnotučnou hořčici, utřený česnek, povaříme ještě 10 minut
- Hotový guláš podáváme s knedlíkem, chlebem, pečivem, či rýží.
Václavky jsou za syrova slabě jedovaté, vyžadují delší tepelnou úpravu, ideálně kolem 15-20 minut.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek