REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec syrovinka pečený na tálku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tuhle houbu sbírali už naši předkové. Pastevci ji opékali navlečenou spolu s cibulí a slaninou nad ohněm, babičky ji pak pekly na sucho na kamnech.


Ingredience:
500 gryzce syrovinky
1-2 lžícesádla (nejlépe husí)
kmín
sůl

Postup:

1. Očištěné syrovinky položíme na litinový plát nebo tálek,do lupenů lehce vetřeme sádlo a opékáme z obou stran, až houby začnou pouštět šťávu a změknou
2. Na závěr posypeme kmínem a solí, podáváme s chlebem.

Doporučení:

Tálek byl v minulosti součástí starých kamen a pecí. Jde nejčastěji o litinový plát na kterém se pečou třeba topinky na sucho, bramborové placky a také syrovinky, ryzce smrkové. U dnešních moderních plynových kamen se dá tálek na hořák a nechá se nahřát, pak se peče na sucho.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy