Tuhle houbu sbírali už naši předkové. Pastevci ji opékali navlečenou spolu s cibulí a slaninou nad ohněm, babičky ji pak pekly na sucho na kamnech.
Ingredience:
500 g | ryzce syrovinky |
1-2 lžíce | sádla (nejlépe husí) |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné syrovinky položíme na litinový plát nebo tálek,do lupenů lehce vetřeme sádlo a opékáme z obou stran, až houby začnou pouštět šťávu a změknou
2. Na závěr posypeme kmínem a solí, podáváme s chlebem.
Tálek byl v minulosti součástí starých kamen a pecí. Jde nejčastěji o litinový plát na kterém se pečou třeba topinky na sucho, bramborové placky a také syrovinky, ryzce smrkové. U dnešních moderních plynových kamen se dá tálek na hořák a nechá se nahřát, pak se peče na sucho.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek