Šťavnatky jsou podzimní houby, které jsou ceněny pozdním růstem. Většinou vyrůstají po prvních mrazících, které jim nevadí.
Ingredience:
300 g | šťavnatky pomrazky |
300 g | vařené rýže |
1 ks | červené masité papriky |
1/2 ks | pórku |
2 lžíce | strouhaného sýru |
1 lžíce | nasekané petrželky |
tymián | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Houby očistíme, malé plodnice necháme vcelku, větší pokrájíme
2. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme šťavnatky, kolečka pórku, kostičky papriky, osolíme, opepříme, přiklopíme, dusíme do měkka
3. Až budou houby měkké, sundáme poklici, směs necháme vysmahnout, až se odpaří všechna tekutina
4. Přisypeme uvařenou rýži, nasekanou petrželku, dochutíme tymiánem, promícháme a chvíli necháme prohřát
5. Hotové rizoto na talíři posypeme strouhaným sýrem a podáváme.
Více o šťavnatkách viz. článek: Podzimní houby – šťavnatky.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek