REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

nakládání zeleniny, bylinek


Květák se zeleninou

V ochuceném nálevu zavařovaný květák, cibule, kapie a cuketa.

Květák ve sladkokyselém nálevu

Povařené růžičky květáku ve vodě smíchané s kyselinou citrónovou, naložené v sladkokyselém nálevu spolu s kořením, zavařené.

Kysané zelí

Právě na podzim si můžeme naložit vlastní domácí kysané zelí, které pak upotřebíte jako přílohu k mnoha českým pokrmům.

Kysané zelí do sklenic

Nakrouhané zelí pořádně našlapané, ochucené solí, kmínem a cibulí, kvašené v zavařovacích sklenicích.

Kysané zelí II.

Zajímavá tradiční česká příloha, ale i polotovar v hodný na přípravu různých pokrmů, jako segedínského guláše, dušeného moravského zelí… Kysané zelí je vlastně jemně nakrájené hlávkové zelí, které se nechá zkvasit za pomoci bakterií mléčného kvašení. Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou, která vzniká kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí.

Kysané zelí s červenou řepou

Takto připravené zelí s řepou podáváme například k masitým pokrmům, lze i podusit, vhodné také do polévek, na boršč atd.

Lilek s tymiánem

Grilované plátky lilků a snítky tymiánu zalité ochuceným teplým olejem, uležené, vhodné jako delikatesa k pivu či vínu, či příloha k pečenému nebo grilovanému masu.

Mandlový křen

Křen s vložkou mandlí.

Marinované zelí

Nakrouhané zelí smíchané s cibulí a nálevem, 24 hodin naložené a pak sterilované.

Matesy z cukety

Nakládané cukety spolu s cibulí, olejem, cukrem, octem a kořením.

Matjesy z cuket

Tyto matjesy z cukety mají velmi pikantní chuť připomínající pravé matjesy.

Medvědí česnek v soli

Podle tohoto receptu naložený medvědí česnek používáme do polévek, pomazánek atd. Pokrmy, kde přidáme nasolený česnek, nesolíme nebo jen trochu, podle přidaného množství, česnek je slaný dost. V lednici vydrží 1 rok, tedy až do příští sezóny.

Míchaná zelenina

Čalamáda z paprik, okurek, cibule a zelených rajčat.

Mleté kapie v soli

Skvělé ochucovadlo pro guláše, omáčky, uplatní se i při přípravě mas na různé způsoby, hodí se také do polévek. Barva takto zpracovaných kapií je úžasná.

Moutnické okurky

Jednoduchý recept na okurky v sladkokyselém nálevu.

Mrkev s jarní cibulkou

Zavařená mrkev s jarní cibulkou naložená v sladkokyselém nálevu.

Mrkev v soli

Předvařené kostičky soli promíchané se solí, skladované na chladném místě.

Mrkev ve sladkokyselém nálevu

Povařená mrkev nakrájená na kostičky nebo kolečka, zavařená v kořeněném sladkokyselém nálevu.

Mrkev ve sladkoslaném nálevu

Mladé předvařené kořeny mrkve, sterilované ve sladkoslaném nálevu.

Nakládačky s červenou cibulí

Okurky v octovém nálevu naložené spolu s červenou cibulí, česnekem a kořením.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy