Křupavé a voňavé okurky získáte díky dobrému nálevu a správnému postupu zavařování.
Ingredience:
Rozpis na 7 kg okurek: | |
400 g | cukru |
120 g | soli |
3 l | vody |
1 l | Bzeneckého octa |
30 ks | kuliček nového koření |
30 ks | kuliček celého černého pepře |
30 ks | kuliček Sacharinu |
4 ks | velké bobkové listy |
4 ks | hřebíčku |
1 ks | kousek celé skořice |
1,5 lžíce | hořčicového semínka |
Ingredience pro jednu sklenici: | |
5 ks | koleček mrkve |
3 ks | kousky křenu |
2 ks | kolečka cibule |
1 ks | větvičky kopru |
Postup:
1. Do 3 l vody hodíme veškeré koření a dáme vařit
2. Jakmile voda začne bublat, přidáme cukr, sůl, Sacharin a ocet, vaříme 15 minut, pak nálev přecedíme
3. Do každé sklenice narovnáme okurky, mezi ně přidáme kolečka mrkve, cibule, kousky křenu a větvičky kopru, zalijeme nálevem
4. Zavařovací sklenice důkladně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 °C.
Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.