REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

nakládání zeleniny, bylinek


Ostré cukety

Kolečka cukety zalitá kořeněným, sladkokyselým nálevem, zavařená spolu s feferonkami a česnekem. Takto naložené cukety podáváme jako salát či přílohu k různě upraveným masům.

Pampeliškové falešné kapary

Naložená poupata pampelišek do soli a octa chutnají jako pravé kapary, proto je použijeme všude tam, kde najdeme v receptech pravé kapary. Takto naložené vydrží velmi dlouho!

Paprika v oleji

Nakládané papriky v nálevu z oleje, octa, vody a soli. Tento recept se traduje v rodině Štefana Grmana již několik generací a pochází z oblasti Hlohovce na Slovensku.

Papriková pomazánka

Pomleté červené papriky a feferonky, povařené s cukrem, octem, olejem a přípravkem Deko, skladované ve sklničkách.

Paprikovo-cuketo-rajčatová pasta

Další varianta paprikové pasty z více surovin, hustší konzistence, pikantní chuti, vhodná k pečeným uzeninám či masu, k ochucení polévek, omáček atd.

Paprikový protlak

Méně kvalitní papriky rozvařené, rozmixované, povařené do hustoty kečupu. Tento paprikový protlak se skvěle hodí jako přísada do omáček a k masu.

Paprikový salát

Sterilovaný salát z paprik, rajčat, cibule a okurek.

Paprikový salát II.

Ve sladkokyselém nálevu zavařené proužky paprik spolu s cibulí a kořením.

Papriky plněné zelím

Odležené zelí nakrájené na nudličky a prosypané solí, cukrem a kmínem, naplněné do paprik, zalité nálevem a zavařené.

Papriky se šalvějí

Zavařované nakrájené papriky spolu s lístky šalvěje.

Papriky v oleji

Papriky nakrájené, povařené v nálevu, pak sterilované.

Papriky v rajčatové šťávě – polotovar

Prohřáté změklé papriky vyskládané do sklenic, zalité rajčatovým protlakem, sterilované.

Papriky ve vlastní šťávě

Prosolené proužky očištěných paprik naskládané do zavařovacích sklenic, sterilované.

Patizony s křenem

V celku ve sladkokyselém nálevu zavařené malé patizony spolu s kořením a nastrouhaným křenem.

Patizony ve sladkokyselém nálevu

Kostičky patizonů zavařené ve sladkokyselém nálevu spolu s kořením a cibulí.

Pažitka v oleji

Pažitkový aromatizovaný olej, který můžeme použít na dochucení nejrůznějších salátů, ale i omáček, pomazánek a dalších pokrmů.

Pečená (sušená) rajčata ve vlastní šťávě

Rajčata v této podobě jsou skvělá na pizzu, nebo do jiných italských pokrmů, jako do směsí na těstoviny. Hodí se však také do teplých omáček, do studených marinád, do salátů …

Pečená rajčata naložená v oleji

V troubě upečená, vysušená zralá rajčata, naložená v olivovém oleji spolu s tymiánem a utřeným česnekem se skvěle hodí do italských pokrmů, jako do směsí na těstoviny. Lze je použít také do teplých omáček, do studených marinád, do salátů, nebo je klademe na čerstvě opečenou bagetku a servírujeme jako úžasný předkrm či svačinku.

Pestré lečo zavařené

Se solí promíchané nakrájené papriky, rajčata a cibule, sterilované.

Pickles sterilované

Pickles je vlastně naložená směs zeleniny a to v různých nálevech, octovém, solném … (doslovně přeloženo je pickles nakládaná zelenina). Většinou se mohou i zavařovat. Některé pickles bývají i zakvašené.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy