REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

čalamády, jiné protlaky

Cuketová čalamáda

Domácí čalamáda z cuket, zelených rajčat, červených paprik a dalších ingrediencí, sterilovaná.

Cuketová čalamáda II.

Nevíte, co připravit k večeři, nebo čím oživit grilované maso? Vyrostla vám na zahradě cuketa, nebo jste jich dostali od sousedů hned několik? Ideální chvíle připravit si dokonalou cuketovou čalamádu. A že vám cuketa nevoní? Takhle jste ji ještě nejedli! Vynikající je ke grilovanému masu, k domácímu burgeru i na topinky.

Čalamáda bez zavařování

Nejlepší čalamáda, kterou děláme už 30 let! Čalamáda, takto naložená, vydrží rok, pokud ji dříve nezkonzumujeme.

Čalamáda s houbami

Další variace na čalamádu z červeného zelí, mrkve, celeru, červené papriky …. a hub.

Čalamáda s houbami a kečupem

Podušená zelenina smíchaná s uvařenými houbami a kečupem, sterilovaná.

Čalamáda sestřenky Dany

Z podhůří Orlických hor chutná čalamáda.

Čalamáda z cuket

Na nudličky nakrájená zelenina, promíchaná, sterilovaná.

Čalamáda z cuket s kečupem

Do měkka povařená pikantní směs z kostiček cukety, papriky, cibule, nastrouhané mrkve, sladkého a ostrého kečupu, worcesterské a sójové omáčky.

Čalamáda z cukety a další zeleniny

Zeleninová čalamáda z cuket, paprik, mrkve, cibule a dalších ingrediencí, sterilovaná.

Čalamáda z červené řepy a zelí

Pikantní čalamáda ze zelí, cibule a červené řepy.

Čalamáda ze zelí a paprik

Tato zeleninová čalamáda se nesteriluje, přesto vydrží až rok! A je skvělá například jako příloha k pečeným, smaženým, či grilovaným masům a pod.

Dia čalamáda ze zelených rajčat

Recept od naší čtenářky paní Maruš.

Domácí Erös Pista

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na pikantní paprikovou pastu připravenou z pálivých červených feferonek a soli. Jed o omáčku používanou hojně především v maďarské kuchyni, odkud také tento recept pochází.

Domácí lutenica

Lutenica je bulharská, velmi pikantní a ostrá pasta k masitým pokrmům, do gulášů apod. Připravuje se se z paprik a rajčat. Můžeme si ji vyrobit i doma z vlastních vypěstovaných produktů.

Hořčice z cukety

Cukety povařené s kořením, česnekem, feferonkami, cukrem, solí, olejem a octem vše rozmixované, sterilované.

Kedlubnová čalamáda

Sterilovaná čalamáda z nastrouhaných kedluben promíchaných s cibulí, mrkví a paprikami, naložená ve sladkokyselém nálevu.

Míchaná zelenina

Čalamáda z paprik, okurek, cibule a zelených rajčat.

Naložený míchaný salát

Salát ze zelených rajčat, cibule, paprik a okurek

Paprikovo-cuketo-rajčatová pasta

Další varianta paprikové pasty z více surovin, hustší konzistence, pikantní chuti, vhodná k pečeným uzeninám či masu, k ochucení polévek, omáček atd.

Paprikový protlak

Méně kvalitní papriky rozvařené, rozmixované, povařené do hustoty kečupu. Tento paprikový protlak se skvěle hodí jako přísada do omáček a k masu.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy