Sklizeň některých druhů zeleniny ke konci prázdnin na zahrádce už pomalu končí (třeba okurek, zelí) a tak je ten pravý čas nelenit a zavařit si několik sklenic výtečné zeleninové čalamády na zimu. Podle tohoto receptu se vám určitě povede!
Ingredience:
1 kg | letního zelí (nebo zelí špičaté) |
500 g | červených paprik |
500 g | mladých cuket |
500 g | červené cibule |
500 g | okurek |
50 g | cukru |
50 g | soli |
Na lák na zalití sklenic (na 1l): | |
0,75 l | vody |
0,25 l | octa |
200 g | cukru |
100 g | soli |
4 lžíce | hořčičného semínka |
Ostatní: | |
zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Zelí nakrouháme na jemné nudličky, cibuli a papriku nakrájíme na plátky.
- Okurky a cukety omyjeme a se slupkou nakrájíme na drobné kostičky.
- Směs veškeré zeleniny posypeme solí a cukrem, promícháme, necháme pustit šťávu.
- Po hodině, když zelenina pustí šťávu, naplníme čisté, umyté skleničky 2 cm pod okraj a zalijeme uvařeným lákem z uvedených surovin, zavíčkujeme.
- Sterilujeme 20 minut při 90 °C.
Text i foto: D. M.