Čalamády jsou skvělé pod maso, jako příloha ke grilovaným pokrmům, ale dají se využít i jinak. Vyzkoušejte tento nový recept od Labety na cuketovou čalamádu, kterou si jistě oblíbíte.
Ingredience:
1 ks (cca 1 kg) | větší cukety |
5 ks | masitých rajčat nebo dvě hrsti drobných rajčat |
2 ks | velké cibule |
2 ks | kapie nebo slovenské papriky |
8-10 ks | stroužků česneku |
5 polévkových lžic | rajčatové passaty |
5 polévkových lžic | worcestrové omáčky |
1 lžíce | slunečnicového oleje |
1,5 dl | červeného vinného octa |
125 g | krystalového cukru |
1 balíček | směsi k nakládání Lako Labeta |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky.
- Cuketu nastrouhejte nahrubo. Papriky a rajčata pokrájejte.
- Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit. Místy zamíchejte, abyste zabránili připékání.
- Připravte si zálivku ze směsi Lako, červeného vinného octa, cukru a worcesteru. Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Směs nechte 10 minut odstát. Před použitím zálivku slijte přes plátýnko nebo cedníček, abyste se zbavili semínek a zůstala pouze tekutina.
- K zelenině přidejte passatu a také zálivku. V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání.
- Plňte do sklenic, a ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut. Z této dávky vyjde 6-8 skleniček o objemu cca 200 ml. Ve skleničkách vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.
Nezapomeňte si čalamádu vždy viditelně popsat a označit podle složení a výroby, zabráníte tak zbytečnému vyhazování.
Poznámka:Zdroj: Labeta.cz