REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cuketová čalamáda III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čalamády jsou skvělé pod maso, jako příloha ke grilovaným pokrmům, ale dají se využít i jinak. Vyzkoušejte tento nový recept od Labety na cuketovou čalamádu, kterou si jistě oblíbíte.


Ingredience:
1 ks (cca 1 kg)větší cukety
5 ksmasitých rajčat nebo dvě hrsti drobných rajčat
2 ksvelké cibule
2 kskapie nebo slovenské papriky
8-10 ksstroužků česneku
5 polévkových lžicrajčatové passaty
5 polévkových lžicworcestrové omáčky
1 lžíceslunečnicového oleje
1,5 dlčerveného vinného octa
125 gkrystalového cukru
1 balíčeksměsi k nakládání Lako Labeta
vhodné zavařovací sklenice s víčky

Postup:
  1. Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky.
  2. Cuketu nastrouhejte nahrubo. Papriky a rajčata pokrájejte.
  3. Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit. Místy zamíchejte, abyste zabránili připékání.
  4. Připravte si zálivku ze směsi Lako, červeného vinného octa, cukru a worcesteru. Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Směs nechte 10 minut odstát. Před použitím zálivku slijte přes plátýnko nebo cedníček, abyste se zbavili semínek a zůstala pouze tekutina.
  5. K zelenině přidejte passatu a také zálivku. V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání.
  6. Plňte do sklenic, a ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut. Z této dávky vyjde 6-8 skleniček o objemu cca 200 ml. Ve skleničkách vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.
Doporučení:

Nezapomeňte si čalamádu vždy viditelně popsat a označit podle složení a výroby, zabráníte tak zbytečnému vyhazování.

Poznámka:

Zdroj: Labeta.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy