Máte přebytek kedlubnů na zahrádce, nebo Vám praskají, vyzkoušejte recept našich babiček. Kdysi se kedlubnové zelí dělalo většinou na podzim z velkých kedlubnů odrůdy Gigant. Dobře uskladněné a na povrchu pořád zalité zelí vodou vydrželo až do jara. Používalo se jako příloha k pokrmům, podobně jako klasické kyselé zelí, buď kvašené, nebo podušené na sádle s přídavkem cukru.
Ingredience:
2 kg | oloupaných kedlubnů |
300 g | cibule |
20-24 g | soli |
20 g | kmínu |
kousek křenu |
Postup:
1. Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubší nudličky, cibuli nakrájíme na proužky, promícháme se solí a kmínem a necháme 1-2 hodiny odležet až pustí šťávu
2. Na dno sklenice dáme kolečka křenu a napěchujeme zelí, vršek dolijeme puštěnou šťávou z kedlubnů, případně přidáme trošku vody
3. Hrdlo sklenice převážeme celofánem a necháme kvasit v místnosti při teplotě od 16-25 °C, jakmile se vytvoří dostatek kyseliny mléčné, což poznáte podle tvorby pěny a podle jemně navinulé chuti, přemístíme na chladnější místo kde je teplota nejvýše 15-10 °C a necháme vykvasit
4. Po 5-7 dnech můžeme zelí konzumovat, kedlubnové zelí kvasí rychleji, než klasické zelí.
Na 1 kg zelí se používá 10-12 g soli. Ve starých kuchařkách je uvedeno jako brukvové zelí, starší název pro kedluben.
Poznámka:Dbejte aby zelí bylo stále ponořené v kysané štávě. Po odebrání části zelí můžeme zbytek přendat do menších skleniček ,zalít kysanou šťávou a uchovat třeba v lednici kde vydrží i několik měsíců.