REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kvašené kedlubnové zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte přebytek kedlubnů na zahrádce, nebo Vám praskají, vyzkoušejte recept našich babiček. Kdysi se kedlubnové zelí dělalo většinou na podzim z velkých kedlubnů odrůdy Gigant. Dobře uskladněné a na povrchu pořád zalité zelí vodou vydrželo až do jara. Používalo se jako příloha k pokrmům, podobně jako klasické kyselé zelí, buď kvašené, nebo podušené na sádle s přídavkem cukru.


Ingredience:
2 kgoloupaných kedlubnů
300 gcibule
20-24 gsoli
20 gkmínu
kousek křenu

Postup:

1. Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubší nudličky, cibuli nakrájíme na proužky, promícháme se solí a kmínem a necháme 1-2 hodiny odležet až pustí šťávu
2. Na dno sklenice dáme kolečka křenu a napěchujeme zelí, vršek dolijeme puštěnou šťávou z kedlubnů, případně přidáme trošku vody
3. Hrdlo sklenice převážeme celofánem a necháme kvasit v místnosti při teplotě od 16-25 °C, jakmile se vytvoří dostatek kyseliny mléčné, což poznáte podle tvorby pěny a podle jemně navinulé chuti, přemístíme na chladnější místo kde je teplota nejvýše 15-10 °C a necháme vykvasit
4. Po 5-7 dnech můžeme zelí konzumovat, kedlubnové zelí kvasí rychleji, než klasické zelí.

Doporučení:

Na 1 kg zelí se používá 10-12 g soli. Ve starých kuchařkách je uvedeno jako brukvové zelí, starší název pro kedluben.

Poznámka:

Dbejte aby zelí bylo stále ponořené v kysané štávě. Po odebrání části zelí můžeme zbytek přendat do menších skleniček ,zalít kysanou šťávou a uchovat třeba v lednici kde vydrží i několik měsíců.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy