REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

jiné zpracování

Celerový salát se zázvorem

Ve vrstvách vyskládaný celer, spolu se zázvorem a cibulí, zalitý nálevem, povařený, nakonec promíchaný sterilovaný v zavařovacích skleničkách.

Celoroční kvašáky

Pokud kvašáky podle tohoto receptu nesníte, vydrží vám až do nové sklizně.

Cukety nakládané v oleji

Na plátky pokrájené cukety přelité horkým octem, ochucené kořením, feferonkou a česnekem, pak naložené do oleje. Takto naložené cukety můžeme podávat jako salát, přílohu k masu, nebo dále použít dle příslušných receptur.

Domácí kvašáky

Klasický recept na kvašené okurky.

Domácí kvašáky II.

Nakládané kvašené okurky.

Domácí sušená rajčata

Sušená rajčátka vonící po bylinkách a česneku se skvěle hodí jako ingredience k dalšímu použití, například do omáček, na špagety apod., nebo se dají jen tak mlsat a zapíjet dobrým vínem.

Falešné kapary z medvědího česneku

Naložená poupata medvědího česneku používáme na ozdobu chlebíčků, jednohubek, nebo lze s nimi nahradit v receptech pravé kapary. Mají pikantní česnekovou-slanou a ostrou chuť.

Fermentovaná zelenina

Takto naložená zelenina se může skladovat v chladné temné místnosti dlouhé měsíce. Fermentovaná zelenina bude mít nakyslou chuť, také lehce štiplavou. Skvěle se hodí například jako příloha k různě upraveným masům.

Kopr v soli

Kopr naložený v soli, vhodný jako polotovar k dalšímu využití v kuchyni.

Křen v hořčici

Nastrouhaný čerstvý křen, promíchaný s plnotučnou hořčicí, vhodný jako příloha k masům nebo uzeninám.

Kvašené kedlubnové zelí

Máte přebytek kedlubnů na zahrádce, nebo Vám praskají, vyzkoušejte recept našich babiček. Kdysi se kedlubnové zelí dělalo většinou na podzim z velkých kedlubnů odrůdy Gigant. Dobře uskladněné a na povrchu pořád zalité zelí vodou vydrželo až do jara. Používalo se jako příloha k pokrmům, podobně jako klasické kyselé zelí, buď kvašené, nebo podušené na sádle s přídavkem cukru.

Kvašené mochyně

Plody mochyně kvašené v saldkokyselém nálevu.

Kvašené okurky

Domácí kvašené okurky tzv. “Kvašáky” jsou skvělá pochutina k pivu či vínu. Dají se i zavařit!

Kvašené zelí na čínský způsob

Chuť zelí podle tohoto receptu je pikantní, kyselá, mírně pálivá a kvašená. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.

Květák konzervovaný v soli

Povařené růžičky květáku, vyskládané do sklenic, zasypané solí, převázané celofánem a skladované v chladu.

Kysané zelí

Právě na podzim si můžeme naložit vlastní domácí kysané zelí, které pak upotřebíte jako přílohu k mnoha českým pokrmům.

Kysané zelí do sklenic

Nakrouhané zelí pořádně našlapané, ochucené solí, kmínem a cibulí, kvašené v zavařovacích sklenicích.

Kysané zelí II.

Zajímavá tradiční česká příloha, ale i polotovar v hodný na přípravu různých pokrmů, jako segedínského guláše, dušeného moravského zelí… Kysané zelí je vlastně jemně nakrájené hlávkové zelí, které se nechá zkvasit za pomoci bakterií mléčného kvašení. Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou, která vzniká kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí.

Kysané zelí s červenou řepou

Takto připravené zelí s řepou podáváme například k masitým pokrmům, lze i podusit, vhodné také do polévek, na boršč atd.

Mleté kapie v soli

Skvělé ochucovadlo pro guláše, omáčky, uplatní se i při přípravě mas na různé způsoby, hodí se také do polévek. Barva takto zpracovaných kapií je úžasná.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy