REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kimči (Kimchi)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kimči je tradiční korejská pochoutka se specifickou vůní, jejíž název byl odvozen od korejského slova shimchae, což v překladu znamená nasolená zelenina. Vyrábí se kvašením (fermentací) pekingského zelí, několika dalších druhů zeleniny a koření a má skutečně široké využití. Konzumovat ho můžete jen tak, ale je ale také úžasnou přílohou například k pečeným nebo grilovaným masům. Používá se také do polévek, omelet, masových kuliček, asijských knedlíčků, ale i jiných dušených nebo rýžových pokrmů.


Ingredience:
Rozpis na 2 sklenice:
1 kshlávka pekingského zelí
1 ksčerstvého zázvoru dlouhého tak 8 cm
6 ksjarní cibulky
10 ksstroužků česneku
40 gsoli
1 lžičkachilli koření
1,5 vrchovaté lžičkykrupicového cukru
2 lvody
Ostatní:
zavařovací sklenice (objem 2 l) s víčky

Postup:
  1. Tak ve 2 litrech převařené a mírně prochladlé vody rozpustíme 30 g soli.
  2. Pekingské zelí nakrájíme na kusy velké asi 4×4 cm.
  3. Zelí nasypeme do větší porcelánové mísy, zalijeme ho solným roztokem, zatížíme vhodným závažím, například talířem a konzervou, zelí musí být celé ponořené, necháme při pokojové teplotě stát 12 hodin, zelí by mělo začít kysat.
  4. Zelí slijeme, nálev nevyléváme, uchováme ho na později.
  5. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka, stejně tak nakrájíme zázvor a stroužky česneku, vše zamícháme do zelí, přidáme sůl, cukr, koření a zbývající sůl. Opět vše promícháme.
  6. Směs plníme do sklenic, vše zalijeme lákem, zbývající lák nalijeme do plastových sáčků, důkladně uzavřete, každý položíme z vrchu na obsah sklenice, zelenina musí opět zůstat potopená.
  7. Sklenice přendáme do místnosti, kde teplota nepřesáhne 20 °C, ale ani by tam neměla být větší zima. necháme fermentovat až 6 týdnů. Po ukončení fermentace skladujeme v lednici, kde kimči vydrží až 3 měsíce.
Poznámka:

Foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Sváteční vaření z regionálních specialit

S příchodem adventu nastává jedno z nejkrásnějších období celého roku. Čas více než kdy jindy můžeme trávit se svými blízkými a každý takový okamžik si žádá něco velmi speciálního. A proto jsme pro vás připravili několik slavnostních receptů, kterými potěšíte doslova všechny strávníky. Při výběru surovin pro přípravu těchto svátečních pokrmů doporučujeme sledovat označení Regionální potravina, jejíž logo stvrzuje, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje a blízkého okolí. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny a zároveň tak podpoříte místní farmáře. Krásné prožití vánočních svátků.

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Levné vánoční cukroví – cukroví za pár korun

Drahota, kam se podíváš a tak nezbývá, než začít šetřit. Ale umíte si představit vánoce bez vánočního cukroví? Většina Čechů asi ne a tak pro ty, co letos opravdu potřebují ušetřit tu máme výběr některých receptů na vánoční cukroví, které pořídíte za pár korun. Jde jak o levné pečené vánoční cukroví, tak o to nepečené. Inspirujte se našimi recepty a dopřejte si i letos několik druhů levného vánočního cukroví, které nezruinuje vaše konto.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy