REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kimči (Kimchi)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kimči je tradiční korejská pochoutka se specifickou vůní, jejíž název byl odvozen od korejského slova shimchae, což v překladu znamená nasolená zelenina. Vyrábí se kvašením (fermentací) pekingského zelí, několika dalších druhů zeleniny a koření a má skutečně široké využití. Konzumovat ho můžete jen tak, ale je ale také úžasnou přílohou například k pečeným nebo grilovaným masům. Používá se také do polévek, omelet, masových kuliček, asijských knedlíčků, ale i jiných dušených nebo rýžových pokrmů.


Ingredience:
Rozpis na 2 sklenice:
1 kshlávka pekingského zelí
1 ksčerstvého zázvoru dlouhého tak 8 cm
6 ksjarní cibulky
10 ksstroužků česneku
40 gsoli
1 lžičkachilli koření
1,5 vrchovaté lžičkykrupicového cukru
2 lvody
Ostatní:
zavařovací sklenice (objem 2 l) s víčky

Postup:
  1. Tak ve 2 litrech převařené a mírně prochladlé vody rozpustíme 30 g soli.
  2. Pekingské zelí nakrájíme na kusy velké asi 4×4 cm.
  3. Zelí nasypeme do větší porcelánové mísy, zalijeme ho solným roztokem, zatížíme vhodným závažím, například talířem a konzervou, zelí musí být celé ponořené, necháme při pokojové teplotě stát 12 hodin, zelí by mělo začít kysat.
  4. Zelí slijeme, nálev nevyléváme, uchováme ho na později.
  5. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka, stejně tak nakrájíme zázvor a stroužky česneku, vše zamícháme do zelí, přidáme sůl, cukr, koření a zbývající sůl. Opět vše promícháme.
  6. Směs plníme do sklenic, vše zalijeme lákem, zbývající lák nalijeme do plastových sáčků, důkladně uzavřete, každý položíme z vrchu na obsah sklenice, zelenina musí opět zůstat potopená.
  7. Sklenice přendáme do místnosti, kde teplota nepřesáhne 20 °C, ale ani by tam neměla být větší zima. necháme fermentovat až 6 týdnů. Po ukončení fermentace skladujeme v lednici, kde kimči vydrží až 3 měsíce.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy