REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kimči (Kimchi)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kimči je tradiční korejská pochoutka se specifickou vůní, jejíž název byl odvozen od korejského slova shimchae, což v překladu znamená nasolená zelenina. Vyrábí se kvašením (fermentací) pekingského zelí, několika dalších druhů zeleniny a koření a má skutečně široké využití. Konzumovat ho můžete jen tak, ale je ale také úžasnou přílohou například k pečeným nebo grilovaným masům. Používá se také do polévek, omelet, masových kuliček, asijských knedlíčků, ale i jiných dušených nebo rýžových pokrmů.


Ingredience:
Rozpis na 2 sklenice:
1 kshlávka pekingského zelí
1 ksčerstvého zázvoru dlouhého tak 8 cm
6 ksjarní cibulky
10 ksstroužků česneku
40 gsoli
1 lžičkachilli koření
1,5 vrchovaté lžičkykrupicového cukru
2 lvody
Ostatní:
zavařovací sklenice (objem 2 l) s víčky

Postup:
  1. Tak ve 2 litrech převařené a mírně prochladlé vody rozpustíme 30 g soli.
  2. Pekingské zelí nakrájíme na kusy velké asi 4×4 cm.
  3. Zelí nasypeme do větší porcelánové mísy, zalijeme ho solným roztokem, zatížíme vhodným závažím, například talířem a konzervou, zelí musí být celé ponořené, necháme při pokojové teplotě stát 12 hodin, zelí by mělo začít kysat.
  4. Zelí slijeme, nálev nevyléváme, uchováme ho na později.
  5. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka, stejně tak nakrájíme zázvor a stroužky česneku, vše zamícháme do zelí, přidáme sůl, cukr, koření a zbývající sůl. Opět vše promícháme.
  6. Směs plníme do sklenic, vše zalijeme lákem, zbývající lák nalijeme do plastových sáčků, důkladně uzavřete, každý položíme z vrchu na obsah sklenice, zelenina musí opět zůstat potopená.
  7. Sklenice přendáme do místnosti, kde teplota nepřesáhne 20 °C, ale ani by tam neměla být větší zima. necháme fermentovat až 6 týdnů. Po ukončení fermentace skladujeme v lednici, kde kimči vydrží až 3 měsíce.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy