Klasický recept na kvašené okurky.
Ingredience:
Rozpis na sklenici o objemu 3 l: | |
2 kg | větších okurek |
2 l | vody |
3 vrchovaté lžíce | soli |
8 ks | višňových listů |
8 ks | vinných listů |
5 ks | kuliček pepře |
5 ks | kuliček nového koření |
2 ks | bobkových listů |
1 ks | křenu |
2 snítky | kopru |
Postup:
1. Do hrnce nalijeme vodu, do které hodíme sůl, bobkový list, nové koření a pepř, necháme projít varem
2. Do třílitrové sklenice skládáme vidličkou propíchané okurky a prokládáme je listy višní, vína, koprem a na kolečka nakrájeným křenem
3. Láhev zalijeme teplým (ne vařícím!) nálevem
4. Skleněnou nádobu zaděláme igelitem a zafixujeme gumičkou
5. Necháme 8-9 dní v teple kvasit.
Jakmile mají kvašáky správnou chuť, zastavíme proces kvašení tak, že je uskladníme v chladnu a temnu.
Poznámka:Okurky musí býti potopené v nálevu, jinak se vám rozloží (rozblebtnou) a nebudou k jídlu!