Nakládané kvašené okurky podle starého rodinného receptu.
Ingredience:
5 kg | okurek |
3 l | vody |
2 lžičky | hořčičného semínka |
10 ks | kuliček nového koření |
10 ks | kuliček pepře |
10 ks | koleček křenu |
2 ks | vinných listů |
3 snítky | kopru |
100 g | soli (20 g na 1 kg okurek) |
Postup:
- Do hrnce nalijeme vodu, do které dáme sůl, hořčičné semínko, nové koření, pepř, necháme projít varem.
- Do větší sklenice (sklenic) skládáme vidličkou propíchané okurky a prokládáme je listy vína, koprem a na kolečka nakrájeným křenem.
- Láhev zalijeme teplým (ne vařícím!) nálevem.
- Skleněnou nádobu zaděláme igelitem a zafixujeme gumičkou, necháme 8-9 dní v pokojové teplotě kvasit.
Jakmile mají kvašáky správnou chuť, zastavíme proces kvašení tak, že je uskladníme v chladnu a temnu.
Poznámka:Igelit v průběhu kvašení můžeme propíchat. Okurky musí býti potopené v nálevu, jinak se vám rozloží (rozblebtnou) a nebudou k jídlu!