REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fermentovaná zelenina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Takto naložená zelenina se může skladovat v chladné temné místnosti dlouhé měsíce. Fermentovaná zelenina bude mít nakyslou chuť, také lehce štiplavou. Skvěle se hodí například jako příloha k různě upraveným masům.


Ingredience:
Rozpis na 1 sklenici o objemu 5 litrů:
1 kshlávka bílého zelí
1 kshlávka červeného zelí
1 ksbrokolice
1 kskvěták
1 kskousek zázvoru (lze vynechat)
3 ksbobkové listy
3 kscibule
3-4 ksstroužky česneku
15 kskuliček černého pepře
15 kskuliček nového koření
1 vrchovatá lžícekmínu
asi 1 lvody
20 gsoli
Ostatní:
sklenice o objemu 5 l, plátýnko, talířek, vhodná zátěž, gumičky...

Postup:
  1. Očištěnou zeleninu zpracujeme, zelí nastrouháme na hrubo, brokolici a květák rozdělíme na jednotlivé růžičky, větší nakrájíme na menší kousky, menší můžeme nechat v celku, cibule nakrájíme na tenká kolečka, stejně tak zázvor a stroužky česneku
  2. Ve větší míse zeleninu spolu promícháme, pak ji napěchujeme do sklenice, přidáme koření
  3. Vodu přivedeme k varu, rozpustíme v ní sůl, necháme úplně prochladnout, pak solným lákem zalijeme zeleninu ve sklenici až po okraj, chvíli počkáme, dolijeme opět po okraj, pak vložíme do hrnce talířek, který bude jen o něco menší, jak hrdlo sklenice, použijeme vhodné závaží na zatížení talířku (vše by mělo být čisté, umyté horkou vodou)
  4. Hrdlo sklenice zakryjeme plátýnkem, to zajistíme gumičkami, sklenici se zeleninou umístíme na temném místě s teplotou kolem 20 °C, necháme fermentovat 8 až 10 dní, občas sklenici zkontrolujeme, případně talířek ještě více zatížíme, ale pozor, dbejte na absolutní čistotu a to i rukou
  5. To, že je zelenina hotová poznáme tak, že nálev přestane intenzivně bublat a pěnit, zelenina by měla mít  nakyslou chuť, lehce štiplavou. Hotovou zeleninu uskladníme v lednici, díky tomu proces fermentace téměř zastavíme.
Doporučení:

Fermentovat lze i jednotlivou zeleninu, viz obrázek. Skvělá je například fermentovaná kapusta, ale i další zelenina.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy