REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fermentovaná zelenina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Takto naložená zelenina se může skladovat v chladné temné místnosti dlouhé měsíce. Fermentovaná zelenina bude mít nakyslou chuť, také lehce štiplavou. Skvěle se hodí například jako příloha k různě upraveným masům.


Ingredience:
Rozpis na 1 sklenici o objemu 5 litrů:
1 kshlávka bílého zelí
1 kshlávka červeného zelí
1 ksbrokolice
1 kskvěták
1 kskousek zázvoru (lze vynechat)
3 ksbobkové listy
3 kscibule
3-4 ksstroužky česneku
15 kskuliček černého pepře
15 kskuliček nového koření
1 vrchovatá lžícekmínu
asi 1 lvody
20 gsoli
Ostatní:
sklenice o objemu 5 l, plátýnko, talířek, vhodná zátěž, gumičky...

Postup:
  1. Očištěnou zeleninu zpracujeme, zelí nastrouháme na hrubo, brokolici a květák rozdělíme na jednotlivé růžičky, větší nakrájíme na menší kousky, menší můžeme nechat v celku, cibule nakrájíme na tenká kolečka, stejně tak zázvor a stroužky česneku
  2. Ve větší míse zeleninu spolu promícháme, pak ji napěchujeme do sklenice, přidáme koření
  3. Vodu přivedeme k varu, rozpustíme v ní sůl, necháme úplně prochladnout, pak solným lákem zalijeme zeleninu ve sklenici až po okraj, chvíli počkáme, dolijeme opět po okraj, pak vložíme do hrnce talířek, který bude jen o něco menší, jak hrdlo sklenice, použijeme vhodné závaží na zatížení talířku (vše by mělo být čisté, umyté horkou vodou)
  4. Hrdlo sklenice zakryjeme plátýnkem, to zajistíme gumičkami, sklenici se zeleninou umístíme na temném místě s teplotou kolem 20 °C, necháme fermentovat 8 až 10 dní, občas sklenici zkontrolujeme, případně talířek ještě více zatížíme, ale pozor, dbejte na absolutní čistotu a to i rukou
  5. To, že je zelenina hotová poznáme tak, že nálev přestane intenzivně bublat a pěnit, zelenina by měla mít  nakyslou chuť, lehce štiplavou. Hotovou zeleninu uskladníme v lednici, díky tomu proces fermentace téměř zastavíme.
Doporučení:

Fermentovat lze i jednotlivou zeleninu, viz obrázek. Skvělá je například fermentovaná kapusta, ale i další zelenina.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy