Takto naložená zelenina se může skladovat v chladné temné místnosti dlouhé měsíce. Fermentovaná zelenina bude mít nakyslou chuť, také lehce štiplavou. Skvěle se hodí například jako příloha k různě upraveným masům.
Ingredience:
Rozpis na 1 sklenici o objemu 5 litrů: | |
1 ks | hlávka bílého zelí |
1 ks | hlávka červeného zelí |
1 ks | brokolice |
1 ks | květák |
1 ks | kousek zázvoru (lze vynechat) |
3 ks | bobkové listy |
3 ks | cibule |
3-4 ks | stroužky česneku |
15 ks | kuliček černého pepře |
15 ks | kuliček nového koření |
1 vrchovatá lžíce | kmínu |
asi 1 l | vody |
20 g | soli |
Ostatní: | |
sklenice o objemu 5 l, plátýnko, talířek, vhodná zátěž, gumičky... |
Postup:
- Očištěnou zeleninu zpracujeme, zelí nastrouháme na hrubo, brokolici a květák rozdělíme na jednotlivé růžičky, větší nakrájíme na menší kousky, menší můžeme nechat v celku, cibule nakrájíme na tenká kolečka, stejně tak zázvor a stroužky česneku
- Ve větší míse zeleninu spolu promícháme, pak ji napěchujeme do sklenice, přidáme koření
- Vodu přivedeme k varu, rozpustíme v ní sůl, necháme úplně prochladnout, pak solným lákem zalijeme zeleninu ve sklenici až po okraj, chvíli počkáme, dolijeme opět po okraj, pak vložíme do hrnce talířek, který bude jen o něco menší, jak hrdlo sklenice, použijeme vhodné závaží na zatížení talířku (vše by mělo být čisté, umyté horkou vodou)
- Hrdlo sklenice zakryjeme plátýnkem, to zajistíme gumičkami, sklenici se zeleninou umístíme na temném místě s teplotou kolem 20 °C, necháme fermentovat 8 až 10 dní, občas sklenici zkontrolujeme, případně talířek ještě více zatížíme, ale pozor, dbejte na absolutní čistotu a to i rukou
- To, že je zelenina hotová poznáme tak, že nálev přestane intenzivně bublat a pěnit, zelenina by měla mít nakyslou chuť, lehce štiplavou. Hotovou zeleninu uskladníme v lednici, díky tomu proces fermentace téměř zastavíme.
Fermentovat lze i jednotlivou zeleninu, viz obrázek. Skvělá je například fermentovaná kapusta, ale i další zelenina.