REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

jiné zpracování

Kysané zelí

Právě na podzim si můžeme naložit vlastní domácí kysané zelí, které pak upotřebíte jako přílohu k mnoha českým pokrmům.

Kysané zelí do sklenic

Nakrouhané zelí pořádně našlapané, ochucené solí, kmínem a cibulí, kvašené v zavařovacích sklenicích.

Kysané zelí II.

Zajímavá tradiční česká příloha, ale i polotovar v hodný na přípravu různých pokrmů, jako segedínského guláše, dušeného moravského zelí… Kysané zelí je vlastně jemně nakrájené hlávkové zelí, které se nechá zkvasit za pomoci bakterií mléčného kvašení. Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou, která vzniká kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí.

Kysané zelí s červenou řepou

Takto připravené zelí s řepou podáváme například k masitým pokrmům, lze i podusit, vhodné také do polévek, na boršč atd.

Mleté kapie v soli

Skvělé ochucovadlo pro guláše, omáčky, uplatní se i při přípravě mas na různé způsoby, hodí se také do polévek. Barva takto zpracovaných kapií je úžasná.

Nakládané zelí podle posluchačky Věry Pulerové

Zajímavá varianta přípravy kysaného zelí podle posluchačky Českého rozhlasu Brno z pořadu Apetýt s Marcelou Antošovou.

Naložené zelí

Na jemno nakrájené nebo nakrouhané zelí, dochucené cibulí, kmínem a solí, kvašené.

Pampeliškové falešné kapary

Naložená poupata pampelišek do soli a octa chutnají jako pravé kapary, proto je použijeme všude tam, kde najdeme v receptech pravé kapary. Takto naložené vydrží velmi dlouho!

Papriková pomazánka

Pomleté červené papriky a feferonky, povařené s cukrem, octem, olejem a přípravkem Deko, skladované ve sklničkách.

Pažitka v oleji

Pažitkový aromatizovaný olej, který můžeme použít na dochucení nejrůznějších salátů, ale i omáček, pomazánek a dalších pokrmů.

Pikantní kvašáky

Roky vyzkoušený recept na dobře ochucené kvašené okurky.

Recept na kvašené pickles

Pickles je vlastně naložená zelenina v octovém nebo solném nálevu velmi oblíbená v USA a Anglii. Tento recept je však na kvašené pickles.

Růžičková kapusta ve slaném nálevu

Povařené růžičky kapusty, zalité slaným nálevem, sterilované.

Rychlé močáky

Ráno je uděláte a večer je můžete servírovat! Rychlo močáky jsou sice mírně “rozblemtlé” konzistence, ale chuť mají výbornou. K uzenému a vínku je to skvělá pochutina.

Rychlokvašky s česnekem

Recept na kvašené okurky ochucené česnekem, které jsou za 5 dní ke konzumaci.

Sterilované pečené papriky

Skvělá příloha k různě upraveným masu, uzeninám atd. Nejvhodnější na tento recept jsou papriky s masitou dužninou!

Sušené hráškové slupky

Slupky z mladých hrášků, usušené, vhodné jako vložka do polévek v zimních měsících.

Sušený hrášek

Jedna z alternativ uchování čerstvého hrášku, jeho usušením.

Zelenina v soli

Pokrájená a umletá kořenová zelenina spolu s cibulí, květákem, petrželovou natí a česnekem, smíchaná se solí, vhodná jako polotovar na přípravu omáček nebo polévek.

Zkvašení zelných listů

Zelné listy prošlé kvasem vhodné jako příloha či součást mnoha pokrmů.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy