REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kysané zelí do sklenic

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakrouhané zelí pořádně našlapané, ochucené solí, kmínem a cibulí, kvašené v zavařovacích sklenicích.


Ingredience:
20 kgnakrouhaného zelí
300 gsoli
220-250 gcibule nakrájené na kostičky
koprové semínko (nemusí být, ale nám to s ním moc chutná)
celý kmín cca sáček
zavařovací sklenice s uzávěry

Postup:

1. Připravíme si co největší nádobu, v níž budeme zelí šlapat či šťouchat, postupně vkládáme zelí, posypeme cibulí, průběžně solíme a přisypáváme kmín a koprové semínko, promícháme
2. Když jsme spotřebovali všechny suroviny můžeme šlapat či šťouchat pěstmi, ale šlapáním to jde lépe, šlapeme, dokud zelí nepustí dostatečné množství tekutiny, i při šlapání občas promícháme
3. Pak už jen plníme do vymytých sklenic, ve sklenicích upěchujeme cca 5 cm pod okraj a nad zelím by měla být šťáva
4. Uzavřeme víčky, ne úplně nadoraz! a postavíme na plech do teplé místnost, zelí bude kvasit cca 5-6 týdnů, zprvu bude ze sklenic unikat šťáva
5. Když přestane šťáva vytékat, víčka dotáhneme, přemístíme do chladu a takto zelí vydrží celý rok až do další várky.

Doporučení:

Celý foto-postup zde: Kysané zelí do sklenic (celý postup).

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy