REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kysané zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě na podzim si můžeme naložit vlastní domácí kysané zelí, které pak upotřebíte jako přílohu k mnoha českým pokrmům.


Ingredience:
10 kgbílého hlávkového zelí
150 gcibule
150 gsoli
15-20 gkmínu
5-6 ksvětších stroužků česneku
1 ksvětšího křenu
kameninový sud s poklopem o objemu 10 l
snítky kopru

Postup:

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půl kolečka, česnek a křen oloupeme, křen nakrájíme na plátky nebo menší špalíčky
2. Zelí zbavíme špatných vrchních listů, hlávky rozpůlíme velkým ostrým nožem a na kruhadle na zelí nakrouháme
3. Při krouhání zelí střídavě přidáváme připravenou cibuli, prosypáváme solí a kmínem, nakonec vše důkladně promícháme
4. Připravený sud začneme pěchovat nakrouhaným zelím, důkladně ho stlačíme, aby pustilo šťávu
5. Při plnění jednotlivé vrstvy prokládáme stroužky česneku a kolečky křenu 6. Přebytečnou šťávu, která se začne tvořit, odebereme, ale nevyléváme
7. Po naplnění sudu zelím vložíme 2-3 snítky kopru, je-li zelí méně, než k hornímu okraji, zatížíme zelí hladkým čistým kamenem nebo prkénkem, aby se nám při kvašení příliš „nezvedalo“, okraj soudku vytřeme, osušíme a na soudek přiložíme misku, okraj zalijeme čistou studenou vodou, tak zajistíme pronikání vzduchu do sudu
8. Doba kvašení je závislá na teplotě, při které zelí kvasí, většinou po 3-4 týdnech můžeme zelí ochutnat.

Doporučení:

Během kvašení se může na okrajích objevit bílá pěna, povrchová plíseň. Je nutné ji okamžitě odebrat, stěnu sudu důkladně otřít a zajistit odstranění příčiny, tedy dbát na to, aby zelí bylo vždy dostatečně potopené. Na zalití použijeme dříve odebranou přebytečnou šťávu.

Poznámka:

Při kvašení zelí může dojít k tomu, že není dostatek šťávy v soudku. V tom případě je nejlepší svařit vodu se solí a po vychladnutí ji do soudku přilít. Poměr je asi 20 g soli na 1 litr vody.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy