Ráno je uděláte a večer je můžete servírovat! Rychlo močáky jsou sice mírně “rozblemtlé” konzistence, ale chuť mají výbornou. K uzenému a vínku je to skvělá pochutina.
Ingredience:
4 kg | větších okurek |
1,5 kg | soli |
8-10 l | vody |
2 ks | palice česneku |
2 ks | feferonky |
Postup:
- Okurky důkladně propereme pod studenou tekoucí vodou, pak je dáme do čisté vody do hrnce, přidáme oloupané stroužky česneku a feferonky, dáme vařit.
- Jakmile přivedeme vodu k varu, snížíme teplotu zdroje, přisypeme všechnu sůl a necháme probublávat 40 až 45 minut.
- Okurky i s vodou odstavíme (vodu neslíváme!) a necháme vychladnout.
- Močáky zatížíme, nebo úplně zalité vodou přiklopíme krytem nádoby a necháme v pokojové teplotě kvasit.
Takto připravené močáky jsou již po několika hodinách poživatelné, nejlépe však chutnají druhý den. Je třeba je spotřebovat do 4 dnů.
Poznámka:V případě přípravy močáků okurky nepropichujeme vidličkou, jako u kvašáků!