REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládané zelí podle posluchačky Věry Pulerové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zajímavá varianta přípravy kysaného zelí podle posluchačky Českého rozhlasu Brno z pořadu Apetýt s Marcelou Antošovou.


Ingredience:
10 kgbílého nebo červeného zelí
200 gsoli
50 g (1 hrst)kmínu
zavařovací skleničky s víčky Omnia

Postup:

1. Nakrouhané zelí promícháme ve vaničce se solí, 20 gramů na každý kilogram (na 10 kg zelí tedy 200 g)
2. Přidáme hrst kmínu, přibližně 50 g, promícháme a když pustí šťávu, ve vaničce udusáme, necháme 2 hodiny odpočinout
3. Mezitím si připravíme zavařovačky, řádně vymyté, do nich zelí pořádně napěchujeme tak, aby nahoře zbylo asi 2,5 až 3 cm místa, uzavřeme víčky Omnia
4. Dáme k teplu na velkém tácu z umělé hmoty, zelí začne kvasit, víčka se vydují, toho se však nelekejte, asi za 1 týden zpozorujete, že se opět sama vyrovnala do původní polohy, zo je znamení, že je hotovo!
5. Zbývá jen zavařovačky uskladnit.

Doporučení:

Lze takto nakládat zelí bílé i červené. Tento způsob je vhodný i tak, že si můžete naložit i zbytek zelí, třeba jen půl hlávky. Další předností proti nakládání do velkých nádob je, že není žádná starost s tím, aby se povrch nezkazil. Zkuste to třeba s jedinou hlávkou zelí a za 2 až 3 týdny ochutnejte.

Poznámka:

Zdroj receptu: Nakládané zelí podle posluchačky Věry Pulerové, foto: Czech Specials

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy