Zajímavá varianta přípravy kysaného zelí podle posluchačky Českého rozhlasu Brno z pořadu Apetýt s Marcelou Antošovou.
Ingredience:
10 kg | bílého nebo červeného zelí |
200 g | soli |
50 g (1 hrst) | kmínu |
zavařovací skleničky s víčky Omnia |
Postup:
1. Nakrouhané zelí promícháme ve vaničce se solí, 20 gramů na každý kilogram (na 10 kg zelí tedy 200 g)
2. Přidáme hrst kmínu, přibližně 50 g, promícháme a když pustí šťávu, ve vaničce udusáme, necháme 2 hodiny odpočinout
3. Mezitím si připravíme zavařovačky, řádně vymyté, do nich zelí pořádně napěchujeme tak, aby nahoře zbylo asi 2,5 až 3 cm místa, uzavřeme víčky Omnia
4. Dáme k teplu na velkém tácu z umělé hmoty, zelí začne kvasit, víčka se vydují, toho se však nelekejte, asi za 1 týden zpozorujete, že se opět sama vyrovnala do původní polohy, zo je znamení, že je hotovo!
5. Zbývá jen zavařovačky uskladnit.
Lze takto nakládat zelí bílé i červené. Tento způsob je vhodný i tak, že si můžete naložit i zbytek zelí, třeba jen půl hlávky. Další předností proti nakládání do velkých nádob je, že není žádná starost s tím, aby se povrch nezkazil. Zkuste to třeba s jedinou hlávkou zelí a za 2 až 3 týdny ochutnejte.
Poznámka:Zdroj receptu: Nakládané zelí podle posluchačky Věry Pulerové, foto: Czech Specials