Pickles je vlastně naložená zelenina v octovém nebo solném nálevu velmi oblíbená v USA a Anglii. Tento recept je však na kvašené pickles.
Ingredience:
1 kg | zeleniny (zelí, kedlubny, mrkeve, červená řepa, bílé ředkve, křen, cibule ...) |
17 g | mořské soli |
kmín dle chuti | |
nádoba na kvašení (keramika, sklo, dřevo ...) | |
voda |
Postup:
1. Zeleninu očistíme, oškrábeme, oloupeme … ředkve, mrkev … nakrájíme na jemno, některé druhy na kolečka, jiné, například zelní zase nastrouháme na hrubo
2. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl a kmín, zeleninovou směs důkladně promačkáme čistýma rukama, až pustí šťávu
3. Směs rozdělíme do větší kameninové, keramické nebo skleněné nádoby, pěkně ji napěchujeme, zaklopíme talířkem a zatížíme například kamenem
4. Nádobu se zeleninovou směsí necháme 3-5 dní kvasit při pokojové teplotě, jakmile je zelenina zkvašená a pustí šťávu, přendáme ji do menších skleniček, které dobře uzavřeme a uschováme v lednici nebo ve studeném sklepě.
Zkvašenou zeleninu můžeme ponecháme i v nádobě, ve které jsme ji připravovali, musíme však dbát na to, aby byla zelenina stále ponořená v kysané šťávě, je-li jí tam málo dolijeme čistou vodou. Správně připravené a uložené pickles by mělo vydržet skladované téměř celou zimu.