REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kvašené okurky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí kvašené okurky tzv. „Kvašáky“ jsou skvělá pochutina k pivu či vínu. Dají se i zavařit!


Ingredience:
větší přerostlé okurky nakládačky
listy vinné révy
višňové listy
snítky kopru
silnější kolečka cibule
silnější kolečka křenu
kuličky černého pepře
kuličky nového koření
bobkový list
Na solný roztok:
70-80 gsoli
1 lvody

Postup:

1. Nejprve připravíme solný roztok; 1 l vody svaříme se 70-80 g soli, necháme vychladit
2. Pečlivě omyté okurky propíchneme na několika místech vidličkou, pak je skládáme do kameninové nebo skleněné nádoby, prokládáme je, koprem, listy vinné révy a listy z višní, silnějšími kolečky křenu a mrkve
3. Do nádoby hodíme několik kuliček černého pepře a nového kořen, bobkový listí a vše zalijeme vychladlým solným roztokem
4. Okurky musejí být úplně potopeny, navrch vložíme dřevěnou sponu nebo sklenici naplněnou vodou
5. Nádobu překryjeme plátnem a při teplotě 15-20 °C necháme okurky asi 2 týdny kvasit, během kvašení z povrchu roztoku odstraňujeme bělavý povlak (křís) a podle potřeby doléváme solným roztokem
6. Po 2-3 týdnech okurky přemístíme do chladnější místnosti, zvýšíme tak jejich trvanlivost
7. Pokud máme větší množství kvašáků, můžeme je i zavařit; vyjmeme je z nálevu, opláchneme, naskládáme do zavařovacích sklenic a proložíme znovu cibulí, křenem, případně i koprem a bobkovým listem, zalijeme nálevem z okurek, ve kterém kvasily
8. Důkladně uzavření víčky sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Poznámka:

Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy