REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kvašené okurky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí kvašené okurky tzv. “Kvašáky” jsou skvělá pochutina k pivu či vínu. Dají se i zavařit!


Ingredience:
větší přerostlé okurky nakládačky
listy vinné révy
višňové listy
snítky kopru
silnější kolečka cibule
silnější kolečka křenu
kuličky černého pepře
kuličky nového koření
bobkový list
Na solný roztok:
70-80 gsoli
1 lvody

Postup:

1. Nejprve připravíme solný roztok; 1 l vody svaříme se 70-80 g soli, necháme vychladit
2. Pečlivě omyté okurky propíchneme na několika místech vidličkou, pak je skládáme do kameninové nebo skleněné nádoby, prokládáme je, koprem, listy vinné révy a listy z višní, silnějšími kolečky křenu a mrkve
3. Do nádoby hodíme několik kuliček černého pepře a nového kořen, bobkový listí a vše zalijeme vychladlým solným roztokem
4. Okurky musejí být úplně potopeny, navrch vložíme dřevěnou sponu nebo sklenici naplněnou vodou
5. Nádobu překryjeme plátnem a při teplotě 15-20 °C necháme okurky asi 2 týdny kvasit, během kvašení z povrchu roztoku odstraňujeme bělavý povlak (křís) a podle potřeby doléváme solným roztokem
6. Po 2-3 týdnech okurky přemístíme do chladnější místnosti, zvýšíme tak jejich trvanlivost
7. Pokud máme větší množství kvašáků, můžeme je i zavařit; vyjmeme je z nálevu, opláchneme, naskládáme do zavařovacích sklenic a proložíme znovu cibulí, křenem, případně i koprem a bobkovým listem, zalijeme nálevem z okurek, ve kterém kvasily
8. Důkladně uzavření víčky sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Poznámka:

Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy