Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Korejské kimchi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kimchi získává stále větší popularitu již několik let i v Česku. A není divu, kvašená zelenina, na korejský způsob, patří k nejzdravějším pokrmům na světě! Toto je recept na jednu z variant na populární kimchi. Kimchi se podává jako příloha k pokrmům, je i součástí mnoha asijských pokrmů, třeba polévek.


Ingredience:
1000 gpekingského zelí
150 gbílé ředkve
150 gmrkve
1 svazekjarní cibulky
sůl
Na pastu:
8 ksstroužků česneku
1 lžícenastrouhaného zázvoru
1 lžíceškrobové moučky
1 lžíceústřičné omáčky
150 mlvody
1/2 lžičkyglutasolu
chilli pasta sambal oelek

Postup:
  1. Zelí zbavíme zavadlých listů, podélně přepůlíme, odstraníme košťál a nakrájíme na 2 cm nudličky. Nudličky v míse promícháme s 30-40 g soli, pokropíme vodou a necháme 4 hodiny prosolit.
  2. V mezičase si připravíme ostatní zeleninu a kořenící pastu. Mrkev a ředkev nastrouháme na hrubé nudličky, jarní cibulku i s natí nakrájíme na kousky. Ve 150 ml vody rozmícháme škrobovou moučku, ke směsi přidáme chilli pastu, utřený česnek, nastrouhaný zázvor, ústřičnou omáčku, glutasol, vše promícháme. Jak uděláte pastu ostrou, záleží jaké kdo má chutě, někdo dává více česneku, chilli, zázvoru, nám vyhovuje tato kombinace.
  3. Nasolené zelí propláchneme, slanou vodu vylijeme.
  4. Okapané zelí promícháme s ostatní zeleninou a kořeněnou pastou. Směs napěchujeme do sklenice co nejvíce, aby se vytlačily vzduchové bubliny, nahoře by měla být šťáva ze zeleniny a zelenina ponořená. Víčko nezatahujeme, aby mohl odcházet vznikající plyn při kvašení.
  5. Kimči necháme kvasit při pokojové teplotě na tmavém místě, již druhý den se objevují na povrchu bublinky. Rychlé kvašení při pokojové teplotě trvá zhruba 3 dny. Kimchi již můžeme ochutnat, má nakyslou, slanou, pikantní chuť. Po 3 dnech víčko zatáhneme a uložíme do lednice, zde bude také kvasit ale už pomaleji. V lednici vydrží i několik měsíců, delším časem má intenzivnější chuť.
Doporučení:

Ke zvýšení tzv. páté chuti umani (základní jsou sladká, slaná, hořká, kyselá) se do kimchi přidávají třeba fermentované mořské plody, sardelky, ančovičky, houby, např. shi – také, jidášovo ucho.

Poznámka:

Text i foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.