Kimchi získává stále větší popularitu již několik let i v Česku. A není divu, kvašená zelenina, na korejský způsob, patří k nejzdravějším pokrmům na světě! Toto je recept na jednu z variant na populární kimchi. Kimchi se podává jako příloha k pokrmům, je i součástí mnoha asijských pokrmů, třeba polévek.
Ingredience:
1000 g | pekingského zelí |
150 g | bílé ředkve |
150 g | mrkve |
1 svazek | jarní cibulky |
sůl | |
Na pastu: | |
8 ks | stroužků česneku |
1 lžíce | nastrouhaného zázvoru |
1 lžíce | škrobové moučky |
1 lžíce | ústřičné omáčky |
150 ml | vody |
1/2 lžičky | glutasolu |
chilli pasta sambal oelek |
Postup:
- Zelí zbavíme zavadlých listů, podélně přepůlíme, odstraníme košťál a nakrájíme na 2 cm nudličky. Nudličky v míse promícháme s 30-40 g soli, pokropíme vodou a necháme 4 hodiny prosolit.
- V mezičase si připravíme ostatní zeleninu a kořenící pastu. Mrkev a ředkev nastrouháme na hrubé nudličky, jarní cibulku i s natí nakrájíme na kousky. Ve 150 ml vody rozmícháme škrobovou moučku, ke směsi přidáme chilli pastu, utřený česnek, nastrouhaný zázvor, ústřičnou omáčku, glutasol, vše promícháme. Jak uděláte pastu ostrou, záleží jaké kdo má chutě, někdo dává více česneku, chilli, zázvoru, nám vyhovuje tato kombinace.
- Nasolené zelí propláchneme, slanou vodu vylijeme.
- Okapané zelí promícháme s ostatní zeleninou a kořeněnou pastou. Směs napěchujeme do sklenice co nejvíce, aby se vytlačily vzduchové bubliny, nahoře by měla být šťáva ze zeleniny a zelenina ponořená. Víčko nezatahujeme, aby mohl odcházet vznikající plyn při kvašení.
- Kimči necháme kvasit při pokojové teplotě na tmavém místě, již druhý den se objevují na povrchu bublinky. Rychlé kvašení při pokojové teplotě trvá zhruba 3 dny. Kimchi již můžeme ochutnat, má nakyslou, slanou, pikantní chuť. Po 3 dnech víčko zatáhneme a uložíme do lednice, zde bude také kvasit ale už pomaleji. V lednici vydrží i několik měsíců, delším časem má intenzivnější chuť.
Ke zvýšení tzv. páté chuti umani (základní jsou sladká, slaná, hořká, kyselá) se do kimchi přidávají třeba fermentované mořské plody, sardelky, ančovičky, houby, např. shi – také, jidášovo ucho.
Poznámka:Text i foto: D. M.