REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Korejské kimchi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kimchi získává stále větší popularitu již několik let i v Česku. A není divu, kvašená zelenina, na korejský způsob, patří k nejzdravějším pokrmům na světě! Toto je recept na jednu z variant na populární kimchi. Kimchi se podává jako příloha k pokrmům, je i součástí mnoha asijských pokrmů, třeba polévek.


Ingredience:
1000 gpekingského zelí
150 gbílé ředkve
150 gmrkve
1 svazekjarní cibulky
sůl
Na pastu:
8 ksstroužků česneku
1 lžícenastrouhaného zázvoru
1 lžíceškrobové moučky
1 lžíceústřičné omáčky
150 mlvody
1/2 lžičkyglutasolu
chilli pasta sambal oelek

Postup:
  1. Zelí zbavíme zavadlých listů, podélně přepůlíme, odstraníme košťál a nakrájíme na 2 cm nudličky. Nudličky v míse promícháme s 30-40 g soli, pokropíme vodou a necháme 4 hodiny prosolit.
  2. V mezičase si připravíme ostatní zeleninu a kořenící pastu. Mrkev a ředkev nastrouháme na hrubé nudličky, jarní cibulku i s natí nakrájíme na kousky. Ve 150 ml vody rozmícháme škrobovou moučku, ke směsi přidáme chilli pastu, utřený česnek, nastrouhaný zázvor, ústřičnou omáčku, glutasol, vše promícháme. Jak uděláte pastu ostrou, záleží jaké kdo má chutě, někdo dává více česneku, chilli, zázvoru, nám vyhovuje tato kombinace.
  3. Nasolené zelí propláchneme, slanou vodu vylijeme.
  4. Okapané zelí promícháme s ostatní zeleninou a kořeněnou pastou. Směs napěchujeme do sklenice co nejvíce, aby se vytlačily vzduchové bubliny, nahoře by měla být šťáva ze zeleniny a zelenina ponořená. Víčko nezatahujeme, aby mohl odcházet vznikající plyn při kvašení.
  5. Kimči necháme kvasit při pokojové teplotě na tmavém místě, již druhý den se objevují na povrchu bublinky. Rychlé kvašení při pokojové teplotě trvá zhruba 3 dny. Kimchi již můžeme ochutnat, má nakyslou, slanou, pikantní chuť. Po 3 dnech víčko zatáhneme a uložíme do lednice, zde bude také kvasit ale už pomaleji. V lednici vydrží i několik měsíců, delším časem má intenzivnější chuť.
Doporučení:

Ke zvýšení tzv. páté chuti umani (základní jsou sladká, slaná, hořká, kyselá) se do kimchi přidávají třeba fermentované mořské plody, sardelky, ančovičky, houby, např. shi – také, jidášovo ucho.

Poznámka:

Text i foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy