REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.


Začněme nápoji. Ke svátečnímu menu nejčastěji servírujeme různé aperitivy, například suché či polosuché sekty, vermuty, ale také můžeme podávat skleničku dobrého vína. Vhodné jsou také destiláty, které podporují chuť k jídlu, jako vodka, borovička, či myslivecká nebo nějaký suchý koktejl. Dětem a mladistvým nabízíme jako aperitiv chlazené přírodní ovocné šťávy, nealkoholické bublinky nebo dětská nealkoholická bowle.

 

Vánoční (štědrovečerní) předkrmy

Začněme tradičními vánočními předkrmy. Studený předkrm podáváme před polévkou nebo v menu bez polévky. Má to být lahůdka jemně pikantní chuti, už na pohled velice lákavá, která není ale určena k nasycení, ale jen k povzbuzení chuti. Ke studeným předkrmům podáváme miniaturní banketní pečivo nebo kousky pečiva nakrájené na tenké plátky, skvělé jsou také například čerstvě opečené tousty. Jako studený předkrm jsou vhodné různé lahůdkové saláty, majonézy a koktejly, šunkové závitky a kornoutky, plněná vejce, kaviár, kapr v rosolu apod.

1.

Šunkové závitky s křenovou šlehačkou – Vyšlehanou, cukrem, solí a čerstvě nastrouhaným křenem ochucenou šlehačkou naplněné šunkové závitky, servírované ozdobené snítky petrželky, případně proužky kapie a vějířky kyselé okurky.

 

2.

Falešný krabí koktejl – Koktejl z krabích tyčinek Surimi, ochucené majonézy a vajec. Tento recept nepřijde na velké peníze, přitom koktejl z krabích tyčinek je moc dobrý a dobře naservírovaný lahodí oku.

 

3.

Banketní pečivo – V domácích podmínkách připravené drobné pečivo vhodné ke studeným mísám, polévkám a salátům. Ideální součást každého slavnostního menu.

 

4.

Kapr, lín nebo štika v rosolu – Rybí maso uvařené v zeleninovém vývaru, zalité želatinou. Skvělý studený předkrm ke svátečnímu Vánočnímu stolu. Ale hodí se například také jako součást rybářského menu.

 

5.

Vajíčka plněná žloutkovou pěnou – Jednoduchý recept na vejce uvařená na tvrdo a pak naplněná žloutkovou pěnou připravenou z vaječných žloutků, povoleného másla a hořčice, doplněné o kolečka klobásek a opečené tousty nebo banketní pečivo, skvělý studený předkrm.

 

Pokud jsme vynechali studený předkrm, zařadíme pravděpodobně po polévce předkrm teplý. Tradičním štědrovečerním teplým předkrmem bývá kapr, nebo jiná sladkovodní ryba na modro s některou pikantní přílohou nebo masová míšenina zapečená v lasturách, ale i hubník nebo kuba. V dalších svátečních dnech můžeme jako teplý předkrm podat paštičky z listového těsta plněné teplým ragú, vejce v kelímku nebo vařenou zeleninu posypanou strouhaným sýrem nebo osmaženou strouhankou politou máslem (černý kořen, růžičková kapusta, pórek, sterilovaný chřest, zmrazený květák).

6.

Lín na modro – Jednoduchá tradiční staročeská úprava ryb a to povařením v kořeněném nálevu. Takto lze připravit také kapra, úhoře ale i další druhy sladkovodních ryb.

 

7.

Hubník – Hubník býval v minulosti servírován jako hlavní vánoční chod, dnes ho lze podávat i jako zajímavý teplý předkrm.

 

8.

Jihočeský houbový kuba – Staročeský vánoční pokrm, ve kterém nesmí chybět stroček trubkovitý. Tato houba barví pokrm do černa.

 

9.

Pražští šneci – Je jen málo receptů, které by byly tak typicky pražské, jako jsou vánoční šneci. Dnes se v profesionální úpravě nechávají živí šneci týden naložení v octě, aby se vyprázdnili. Pak se semelou a s ostatními ingrediencemi několikrát tepelně upraví, aby se mohli v podobě kuliček vrátit zpět do ulit a konzumovat. Podle mnou vyzkoušených staropražských receptů lze tento božský recept upravit i následovně.

 

Štědrovečerní polévky

Ke štědrovečerní večeři nerozlučně patří polévka rybí doplněná osmaženou žemlí. Ale tam, kde se rybám neholduje, ji může nahradit polévka hrachová, rovněž s osmaženou žemlí nebo některá jiná luštěninová polévka.

10.

Třeboňská rybí polévka s hrachem – Starý recept třeboňských rybářů z počátku 20. století. Jedná se o polévku připravenou z odřezků z kapra, máčeného hrachu, zeleniny a koření, servírovanou s rohlíkovými krutonky opečenými na sucho na pánvi.

 

11.

Třeboňská štědrovečerní polévka – Rybí polévka z kapřích hlav, mlíčí a kořenové zeleniny, servírovaná na jemno rozmixovaná.

 

12.

Klasická čočková polévka – Nahnědlá hustá polévka s dostatečně uvařenou čočkou. Klasika, hustá polévka servírovaná také v rámci tradičního Vánočního menu.

 

Hlavní štědrovečerní chod

Hlavním štědrovečerním chodem bývá smažená kapr s bramborovým salátem. K odlehčení svátečního stravování můžeme podávat i kapra pečeného na másle nebo v alobalu s bramborovou přílohou a se salátem z čerstvé zeleniny, a nebo kapra smaženého doplnit francouzským zeleninovým salátem či salátem Waldorf. V rodinách, kde se ryba neobjevuje na stole ani o vánocích, podává se stále častěji smažená nebo opékaná bílá vinná nebo smetanová klobása opět s bramborovým salátem, ale i klasické řízky, losos a další dobroty.

13.

Smažený kapr s bramborovým salátem – Typické vánoční menu pro více jak 40 % Čechů! V trojobalu obalené filety nebo podkovy z kapra, usmažené dozlatova, servírované s bramborovým salátem.

 

14.

Smažený kapr naložený v pivu – V pivě marinované porce kapra, obalené ve vejcích a parmazánové strouhance, usmažené dozlatova.

 

15.

Klasický bramborový salát – Povařené salátové brambory oloupané, nakrájené na kostičky, smíchané s povařenou, důkladně okapanou zeleninou, majonézou, hořčicí a vajíčky uvařenými na tvrdo. Salát dochucený octem, pepřem a solí.

 

16.

Bramborový salát bez majonézy – Bramborový salát z den předem uvařených brambor ve slupce, druhý den oloupaných, pokrájených na kostky a smíchaných s nakládanou zeleninou. Salát je dochucený olejem, pepřem a solí, případně i cukrem.

 

17.

Česko-slovenský tradiční bramborový salát – Mísa vychlazeného bramborového salátu patří k vánočním tradicím, každá rodina má ten svůj zaručený recept, bez kterého by byly svátky neúplné. Ať už patříte k zastáncům tradice, nebo rádi experimentujete, zkuste se inspirovat následujícím receptem.

 

18.

Kapr na černo II. – V zelenině podušené porce kapra, servírované v omáčce ze zeleniny, povidel, sušeného ovoce, ořechů a mandlí.

 

19.

Pečení šneci z vinné klobásky, bramborová kaše, kompot – Někdo o štědrém dnu nejí rybu a volí jiná tradiční jídla, na kterých si pochutná na Ježíška. Velmi často je to různě upravená vinná klobáska, například smažená, či pečená podle tohoto receptu.

 

20.

Vinná klobása na černém pivě – Ve tvaru šneků orestované vinné klobásky, zapečené v troubě přelité omáčkou z černého piva a dalších ingrediencí.

 

Vánoční (štědrovečerní) moučníky a dezerty

Sváteční menu bývá vždy korunováno moučníkem! Místo častého ořechového dortu nebo čokoládové rolády se přimlouváme za tradiční jablkový závin, který, pokud je pro některou hospodyni časově příliš náročný, můžeme ho nahradit například pečenými vánočními jablky.

21.

Sněhová roláda – Na alobalu upečený sněhový plát, potřený zavařeninou, zatočený do tvaru rolády, zdobený barevnou rýží nebo šlehačkou.

 

22.

Jablečný štrúdl II. – Těsto plněné jablky, rozinkami, ořechy a dalšími ingrediencemi, stočené do tvaru závinu, potřené máslem a upečené dozlatova.

 

23.

Plněná pečená jablka – Jablka plněná medem, sirupem, ovesnými vločkami, sušenými meruňkami a dalšími ingrediencemi, upečená doměkka.

 

Na závěr štědrovečerní večeře přichází na stůl ještě mísy s ovocem, ořechy a drobným vánočním pečivem. Ozdobou vánočního stolu by neměla chybět ani dnes dozlatova upečená vánočka nebo štola. Sváteční menu můžeme ukončit obvyklým šálkem kávy a například vaječným likérem.

24.

Mandlová vánočka – Vánočka z hladké mouky, cukru, másla a dalších surovin, potřená rozšlehaným vejcem a posypaná mandlemi, upečená v troubě pěkně dozlatova.

 

25.

Vánoční tvarohová štóla – Vánoční pečivo, sladká voňavá štóla plněná hrozinkami a kandovaným ovocem. Klasika, která by ani dnes neměla chybět na svátečním vánočním stole.

 

Další vánoční, ale i silvestrovské, či novoroční recepty najdete v naší databázi internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty nápojů

 

Podobné články k tématu:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy