Rybí maso uvařené v zeleninovém vývaru, zalité želatinou.
Ingredience:
1,25 kg | ryby (kapr, lín nebo štika) |
200 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
20-30 g | želatiny |
1 l | vody |
páteř a hlava kapra | |
sůl | |
Přísady: | |
50 g | cibule |
nové koření | |
bobkový list | |
celý pepř | |
Na ozdobu: | |
2 ks | vajec uvařených natvrdo |
malé nakládané okurky | |
zelená petrželka | |
zelený hrášek |
Postup:
1. Kapra vykucháme, rozřízneme jej i s kostmi na dvě poloviny
2. Uvaříme zeleninu, rybí hlavy a páteř z ryby a koření, vývar procedíme, nalijeme do menší nádoby a osolíme
3. Rybu nakrájíme napříč na 4-5 cm široké kousky
4. Pak ji uvaříme ve vývaru na mírném ohni, vkládáme vždy několik kousků najednou
5. Z uvařeného kapra vyjmeme silnější kosti a rybu upravíme na mísu
6. Vývar přecedíme přes jemné sítko nebo plátno
7. Želatinu rozpustíme (dle návodu na obalu), nalijeme do vývaru a necháme vychladnout
8. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na kolečka nebo dílky
9. Kapra ozdobíme zeleninou, dílky vajec, nakládanými okurkami, zalijeme tuhnoucím rosolem a necháme vychladnout
10. Podáváme s octem nebo citrónem a studenými omáčkami.