Uvařené kousky kapra, zdobené mrkví, vejci, hráškem … zalité želatinou.
Ingredience:
1 kg | kapra na vývar + hlava a páteř |
200 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
10 g | želatiny |
1,5 l | vody |
5 ks | kuliček nového koření |
3 ks | vejce na tvrdo |
2 ks | bobkového listu |
240 g | sterilovaného hrášku bez nálevu |
rajčata | |
citrón | |
mrkev | |
sůl |
Postup:
1. Kapra zbavíme šupin a vnitřností (odřízneme hlavu, ploutve a ocas) a několikrát pod tekoucí vodou omyjeme
2. Ostrým nožem rybu podél páteře rozkrojíme na polovinu a potom na menší porce (asi čtyřcentimetrové)
3. Kůži porcí na několika místech nařízneme, aby při vaření nezměnily tvar
4. Důkladně omytou hlavu s páteří, zeleninou a kořením zalijeme vodou a uvaříme vývar, který solíme až nakonec
5. Do teplého, procezeného vývaru vložíme jednotlivé porce a vaříme na mírném ohni 15-20 minut
6. Vývar necháme vychladnout, ryby opatrně vyjmeme, položíme do mísy, ozdobíme nakrájenými vejci, mrkví, rajskými jablíčky, citrónem, zeleným hráškem atd.
7. Všechno zalijeme procezeným vývarem, do něhož jsme předtím rozmíchali rozpuštěnou želatinu a necháme ztuhnout.
Takto lze upravit i další sladkovodní ryby, jako např.: candát, pstruh, úhoř …