REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pražští šneci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je jen málo receptů, které by byly tak typicky pražské, jako jsou vánoční šneci. Dnes se v profesionální úpravě nechávají živí šneci týden naložení v octě, aby se vyprázdnili. Pak se semelou a s ostatními ingrediencemi několikrát tepelně upraví, aby se mohli v podobě kuliček vrátit zpět do ulit a konzumovat. Podle mnou vyzkoušených staropražských receptů lze tento božský recept upravit i následovně.


Ingredience:
55 ksdorostlých šneků s ulitou
4 ksžloutky
3-4 kshousky
3 ksstředně velké šalotky
1 svazekčerstvé petrželové nati
2 balenísardinek
2 lžícebílého vinného octa
250 gmásla
1 lzeleninového vývaru
0,3 lbílého vína
0,1 lrostlinného oleje
voda
sůl

Postup:

1. Šneky zbavíme případných parazitů na ulitách a necháme je hodinu povařit v osolené vodě se lžící octa
2. Po uvaření je špičatým nástrojem vyjmeme z ulit, přičemž dáváme pozor, abychom neutrhli ocásek
3. Ulity vrátíme zpět do vroucí vody a další hodinu je necháme vyvařit, maso zbavíme ocásků s blánou a vaříme další hodinu v zeleninovém vývaru
4. Po vyjmutí šneky jemně přesekáme, podusíme na šalotce zpěněné na oleji s polovinou másla, přidáme přesekanou petržel a po patnácti minutách odstavíme
5. Ke směsi přidáme sardinky, zbylou polovinu másla, housky namočené v bílém víně, čtyři žloutky a utvoříme mazlavou směs, kterou tvarujeme do kuliček, jimiž pak plníme vyvařené ulity
6. Přímo v talíři na šneky pečeme deset minut na 190 °C, máslo se nám z ulit během pečení uvolní na talíř.

Poznámka:

Zdroj: www.citybee.cz, recept připravil: Radek Jakubec. Celý článek o staropražských specialitách najdete zde: 5 původních pražských receptů, díky kterým dáte vale smažáku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy