Jablka plněná medem, sirupem, ovesnými vločkami, sušenými meruňkami a dalšími ingrediencemi, upečená doměkka.
Ingredience:
4 ks | jablek |
mletá skořice | |
voda | |
Na náplň: | |
1/3 hrnku | sušených meruněk |
4 lžíce | ovesných vloček |
1 lžíce | oloupaných mandlí |
1 lžíce | zázvorového sirupu (javorového) |
1 lžíce | medu |
kousek nakládaného zázvoru |
Postup:
- Oloupané mandle, dobře omyté sušené meruňky a nakládaný zázvor nakrájíme na velmi jemné plátky
- V rendlíku zahřejeme med a zázvorový nebo javorový sirup, pak přidáme ovesné vločky a zahříváme na mírném ohni 2 minuty, sundáme z tepla a vmícháme nakrájené meruňky, mandle i zázvor
- Z omytých jablek vykrojíme jádřince, otvor nahoře nepatrně zvětšíme, poté je naplníme připravenou náplní, po obvodu nařízneme, aby slupka při pečení nepraskala, narovnáme do zapékací mísy, přilijeme vodu, aby dosahovala do třetiny výšky jablek a pečeme při 180 °C asi 35 minut doměkka
- Posypeme mletou skořicí a podáváme horké.
Místo jedné větší zapékací misky můžeme použít vhodné menší zapékací misky, ve kterých pak jablka lze přímo servírovat.