Jednoduchá tradiční staročeská úprava ryb a to povařením v kořeněném nálevu. Takto lze připravit také kapra, úhoře ale i další druhy sladkovodních ryb.
Ingredience:
2 ks | líni |
1-2 ks | cibule |
1 ks | bobkového listu |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | kuličky celého pepře |
1,5 l | vody |
1 dl | octa |
mletý pepř | |
máslo | |
petrželka | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Ryby oškrábeme, vykucháme, odřízneme hlavu a ocas, naporcujeme a pak důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou
2. Do hrnce nalijeme vodu a ocet, přidáme koření a na kolečka nakrájenou cibuli, 5 minut povaříme
3. Vložíme porce ryb a zvolna povaříme dalších 10 minut
4. Uvařené ryby vyjmeme z nálevu a necháme okapat, pak položíme na talíř, osolíme, opepříme, poklademe kroužky cibule z nálevu a přelijeme rozpuštěným máslem
5. Pokrm ještě posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme s chlebem nebo rohlíky.