REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečný štrúdl II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto plněné jablky, rozinkami, ořechy a dalšími ingrediencemi, stočené do tvaru závinu, potřené máslem a upečené dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
300 ghladké mouky + na pomoučení
125 ghery
13 lžicsvětlého piva
Na náplň:
1,5-2 kgjablek
125 gmásla na potření
80 gvlašských ořechů
60 grozinek
1 lžícemleté skořice
1-2 hrstistrouhanky
3 kssáčků vanilkových cukrů
šťáva z 1/2 citronu
muškátový oříšek

Postup:

1. V míse promícháme prosátou hladkou mouku, na menší kousky nakrájený změklý tuk, světlé pivo a zpracujeme v hladké těsto, pak tvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladničce 30 minut odležet
2. Omytá jablka na hrubo nastrouháme, promícháme s citronovou šťávou a propláchnutými, okapanými rozinkami
3. Těsto rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterého vyválíme na pomoučeném vále velmi tenké obdélníkové pláty, každý potřeme rozpuštěným máslem, posypeme trochou strouhanky, doprostřed každého dílu navršíme po délce jablka s rozinkami, posypeme vanilkovým cukrem a na menší kousky nasekanými ořechy
4. Pak posypeme mletou skořicí, špetkou muškátového oříšku, delší okraje přehneme přes náplň, zavineme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 40-50 minut)
5. Vyjmeme z trouby, opět potřeme rozpuštěným máslem, necháme na mřížce vychladnout a potom krájíme na jednotlivé řezy a podáváme s čerstvě ušlehanou smetanou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy