REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečný štrúdl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasický recept na rychlý moučník


Ingredience:
Recept na dvě nohavice:
1 bal.listového těsta
1 bal.skořicového cukru
1 ksvajíčka
4-5 ksjablek
moučkový cukr
rozinky
nasekané vlašké ořechy
hladká mouka

Postup:

1. Na pomoučeném stole rozválíme válečkem listové těsto tak, aby nám vznikly dva samostatné obdélníky (výška těsta cca 2-3 mm)
2. Rovnoměrně po ploše těsta rozházíme předem umytá a na struhadle nastrouhaná jablka (zbavená kůry i nejedlého středu)
3. Do strouhaných jablek přisypeme skořicový cukr, rozinky a vlašské ořechy
4. Podle potřeby přisladíme jablka moučkovým cukrem a oba pláty těsta s náplní úhledně zabalíme do dvou nohavic (překládáme těsto na cca tři třetiny tak, aby část těsta byla i uvnitř zabaleného závinu)
5. Závin položíme na dobře promaštěný pečicí tác, nebo použijeme pečicí papír
6. V hrnečku dobře metličkou promícháme vejce a tím pak záviny potřeme štětcem nebo husím perem
7. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 150-160 °C a pečeme dozlatova cca 15 minut
8. Naporcujeme, posypeme cukrem a podáváme jak za tepla, tak i za studena.

Doporučení:

Zdobíme např. šlehačkou a čokoládovým topingem. Pro výraznější chuť můžeme na troše másla osmahnout dozlatova strouhanku (po zpěnění másla nasypeme trochu strouhanky, kterou metličkou mícháme cca 3 minuty), tu pak přisypeme k jablkům. Náplň z jablek můžeme nahradit náplní tvarohovou, kterou koupíte v supermarketu, nebo si ji jednoduše připravíte z tvarohu, cukru a rozinek tak, že v misce rozmícháte tvaroh s cukrem a pak jen přisypete rozinky.

Poznámka:

Recept na listové těsto najdete zde: Listové těsto.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy