REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečný štrúdl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasický recept na rychlý moučník


Ingredience:
Recept na dvě nohavice:
1 bal.listového těsta
1 bal.skořicového cukru
1 ksvajíčka
4-5 ksjablek
moučkový cukr
rozinky
nasekané vlašké ořechy
hladká mouka

Postup:

1. Na pomoučeném stole rozválíme válečkem listové těsto tak, aby nám vznikly dva samostatné obdélníky (výška těsta cca 2-3 mm)
2. Rovnoměrně po ploše těsta rozházíme předem umytá a na struhadle nastrouhaná jablka (zbavená kůry i nejedlého středu)
3. Do strouhaných jablek přisypeme skořicový cukr, rozinky a vlašské ořechy
4. Podle potřeby přisladíme jablka moučkovým cukrem a oba pláty těsta s náplní úhledně zabalíme do dvou nohavic (překládáme těsto na cca tři třetiny tak, aby část těsta byla i uvnitř zabaleného závinu)
5. Závin položíme na dobře promaštěný pečicí tác, nebo použijeme pečicí papír
6. V hrnečku dobře metličkou promícháme vejce a tím pak záviny potřeme štětcem nebo husím perem
7. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 150-160 °C a pečeme dozlatova cca 15 minut
8. Naporcujeme, posypeme cukrem a podáváme jak za tepla, tak i za studena.

Doporučení:

Zdobíme např. šlehačkou a čokoládovým topingem. Pro výraznější chuť můžeme na troše másla osmahnout dozlatova strouhanku (po zpěnění másla nasypeme trochu strouhanky, kterou metličkou mícháme cca 3 minuty), tu pak přisypeme k jablkům. Náplň z jablek můžeme nahradit náplní tvarohovou, kterou koupíte v supermarketu, nebo si ji jednoduše připravíte z tvarohu, cukru a rozinek tak, že v misce rozmícháte tvaroh s cukrem a pak jen přisypete rozinky.

Poznámka:

Recept na listové těsto najdete zde: Listové těsto.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy